Calitate – noțiune care a preocupat omenirea din cele mai vechi timpuri și care a evoluat constant, având sensuri diferite în funcție de părțile interesate care o vehiculează:
Din nevoia organică a oamenilor de ținere sub control a tuturor activităților, pentru a crea și a menține un climat de ordine și disciplină au apărut primele lucrări referitoare la “controlul statistic al calității”, “controlul calității”, “asigurarea calității”, “sistemul calității”, “sistemul de management al calității”, “managementul calității totale”. O întreagă pleiadă de “guru” ai calității a detaliat această noțiune simplă în aparență, complexă în esență, dar cu toate acestea la îndemâna oricui.
Ce este calitatea? Este un stil de viață. Ce este sistemul de management al calității? Este inima oricărui sistem de management general, organizațional, este forța vitală a dezvoltării oricărei afaceri, indiferent de anvergura acesteia. Este încercarea – reușită – de a vorbi cu toții aceeași limbă, de a utiliza cu toții același limbaj, al ordinii și disciplinei. Unde se află regulile de folosire, “cartea tehnică” sau “dicționarul” acestui limbaj? În standardul de cerințe pentru sistemul de management al calității, ISO 9001:2015. Căci managementul calității nu este altceva decât organizarea științifică a muncii, pe care nenumărați gânditori “calitologi” au șlefuit-o pe parcursul secolelor și-au adus-o la forma sa actuală, modernă și contemporană, oficială și standardizată.
Un sistem de management al calității încape în patru afirmații: scrii ce faci + faci ce scrii + verifici ce-ai făcut + îmbunătățești continuu și este descris în proceduri, instrucțiuni, care au ca model de elaborare și implementare cerințele ISO 9001:2015. Și cum orice astfel de sistem are nevoie de o apreciere obiectivă, echidistantă, a validității sale, aceasta este realizată de organisme de terță parte, acreditate, organismele de certificare. Cu alte cuvinte, certificarea este “examenul de capacitate” pe care-l dă organizația în fața evaluatorilor cu competența demonstrată, care verifică în ce măsură sistemul de management al organizației a ajutat la obținerea satisfacției părților interesate față de nevoile și așteptările acestora.
Beneficiile certificării sunt multiple și devin evidente în timp, pe măsura dezvoltării organizației și a maturizării culturii sale organizaționale. Certificarea:
Certificarea li se adresează tuturor organizațiilor care doresc progresul afacerii, prezență stabilă pe piața concurențială, scăderea costurilor non-calității, în esență – ordinea și disciplina – știut fiind faptul că aceasta este calea spre dezvoltarea durabilă și sustenabilă a oricărei afaceri, de mai mare sau mai mică anvergură.
Compania
Protecția datelor
Servicii
TÜV Thüringen Karpat 2023 @ All rights reserved