Siguranța alimentului – Prezentare generală

Pentru identificarea riscurilor siguranței alimentare și crearea unei rutine necesare, pentru a fi permanent în conformitate cu legislația relevantă din domeniu, pentru îmbunătățirea continuă a practicilor referitoare la siguranța alimentului a devenit inițial o necesitate implementarea sistemului HACCP. Acesta însemnând controlul, identificarea și monitorizarea punctelor critice ale proceselor, unde ar putea să fie compromisă întreaga calitate a produselor alimentare. Metoda a fost aplicată la întregul lanț de producție, de la creșterea plantelor și a animalelor, până la produsul final, cumpărat și consumat, “de la bob la furculiță”.

Ulterior, la nivel internațional a apărut ISO 22000, în versiunea sa actuală din 2018, standard dezvoltat pe structura HLS (High Level Structure), o structură pregătită pentru integrarea sistemelor de management și, implicit, pentru simplificarea acestora. HLS însemnând că toate sistemele de management integrabile sunt fundamentate pe abordarea procesuală, ciclul Deming de îmbunătățire continuă (PDCA) și gândirea bazată pe risc. ISO 22000 include sistemul HACCP în capitolul 8.

Ce este FSSC 22000? Un sistem de certificare a siguranței alimentelor 22000, care oferă o schemă completă pentru auditarea și certificarea sistemelor de management al siguranței alimentare (FSMS), bazată pe trei certificări existente și anume: ISO 22000, ISO 22002-1 (un standard prealabil de fabricare a produselor alimentare) și ISO 22002-4 (un standard prealabil de fabricare a ambalajelor). FSSC poate fi atrăgător pentru organizațiile mari; întrucât FSSC se bazează pe ISO 17021, acesta permite prelevarea de probe la fața locului, ceea ce poate reduce costurile pentru o companie mare, cu mai multe locații.

Dacă vorbim despre trepte de evoluție și devenire a sistemelor de management, iată care sunt acestea, în domeniul siguranței alimentelor:

  • HACCP este un instrument de gestionare a riscurilor, care previne apariția pericolelor legate de siguranța alimentelor – treapta 1.
  • ISO 22000 este un sistem mai larg de siguranța alimentelor, care se bazează în totalitate pe principiile calității. ISO 22000 încorporează principiile și reglementările HACCP – treapta a 2-a.
  • FSSC 22000 încorporează principiile de analiză a pericolelor și a punctelor critice de control (HACCP), planurile de implementare și programele de precondiții (PRP), cerințele suplimentare ale GFSI (Inițiativa Globală pentru Siguranța Alimentară) și se bazează pe ISO 22000.

Care sunt câteva din beneficiile documentării și implementării unui sistem de siguranța alimentului (HACCP, ISO 22000, FSSC 22000)?

  • Creșterea siguranței produselor alimentare
  • Reducerea reclamațiilor clienților
  • Ținerea sub control a tuturor pericolelor potențiale
  • Reducerea costurilor
  • Prelungirea duratei de valabilitate a produselor
  • Creșterea competitivității pe piață
  • Creșterea încrederii în alimentele oferite
  • Probabilitate redusă de apariție a defecțiunilor

Care sunt unele din beneficiile notabile pe care le aduce certificarea siguranței alimentului?

  • Câștigă încrederea clienților, furnizorilor și părților interesate în capacitatea organizației de a realiza permanent numai produse de calitate ridicată
  • Crește performanța și prestigiul organizației
  • Îndeplinește criteriile de eligibilitate în cazul licitațiilor organizate
  • Accelerează creșterea și dezvoltarea afacerii, cu un management standard al riscurilor
  • Îmbunătățește continuu performanța organizației