fbpx

Calificare proceduri de sudare pentru materiale metalice (WPQR) conform SR EN ISO 15614

Toate noile verificări ale procedurii de sudare trebuie efectuate în conformitate cu acest standard de la data apariției acestuia.

Daca se efectuează verificări suplimentare pentru a obține o calificare tehnic echivalentă este necesar ca aceste verificări suplimentare să se efectueze pe o probă care ar trebui realizată în conformitate cu acest standard.

Standardul SR EN ISO 15614-1:2017+A1:2019 specifică cum se califică o specificație preliminară a procedurii de sudare prin verificări ale procedurii de sudare și definește condițiile pentru executarea verificărilor procedurii de sudare din practică  în cadrul variabilelor listate în articolul 8.

Acest standard se aplică la sudarea cu arc electric și cu gaze a oțelurilor în toate formele de produs și la sudarea cu arc electric a nichelului și aliajelor de nichel în toate formele de produs.

  • Inspecție externă: inspecție vizuală și funcțională a dispozitivelor de siguranță și a stării exterioare a sistemului
  • Inspecție internă: evaluarea stării interne a cazanului pentru coroziune, deteriorarea cordonurilor de sudură și a pereților rezervorului
  • Test de rezistență: detectarea precoce a defectelor cazanului prin aplicarea unei presiuni de testare
  • Inspecția sistemului: sistemele care necesită monitorizare sunt verificate în conformitate cu Ordonanța privind siguranța operațională

Prin utilizarea metodelor moderne de testare, cum ar fi testarea prin intermediul emisiilor de zgomot, testele interne și de rezistență pot fi înlocuite, iar testul poate fi efectuat mai eficient și într-un mod mai ecologic.