fbpx
343479818_541081424867983_8709602408562945384_n

Hidrogenul, sursa de energie a viitorului

În mass-media, hidrogenul este adesea menționat ca energia viitorului, dar pentru mulți experți de la TÜV Thüringen, polivalentul din sectorul energetic a făcut de mult timp parte din viața de zi cu zi. Veți vedea, de asemenea, că hidrogenul devine din ce în ce mai solicitat deoarece există tot mai multe aplicații pregătite pentru producția de serie atât în industrie, cât și în sectorul transporturilor. Hidrogenul poate juca un rol central în protecția climei dacă este utilizat ca depozit de energie în legătură cu energiile regenerabile: deoarece generarea de energie eoliană și sisteme fotovoltaice poate fi planificată doar într-o măsură limitată și, prin urmare, crește sau scade în mod regulat sub influența factorilor externi, stocarea energiei obținute în acest fel este esentială. Cu sistemele de electroliză pentru hidrogen, care descompun apa în hidrogen și oxigen folosind energia electrică, utilizarea energiilor regenerabile poate fi planificată și controlată.


Odată cu creșterea achizițiilor industriale de sisteme de electroliză, cererile către TÜV Thüringen pentru a testa siguranța acestor sisteme cresc și ele. Un exemplu actual în acest sens este instalația de electroliză a hidrogenului de la producătorul Kyros de lângă Sonneberg. Chiar și producția acestui sistem, care funcționează sub presiune ridicată, a fost verificată de organismul notificat pentru echipamente sub presiune al TÜV Thüringen e.V. Ulterior, au fost efectuate testele obligatorii suplimentare înainte ca sistemul să fie pus în funcțiune de către operator, în cazul acesta o companie mare din parcul industrial Ichtershausen.

Pe lângă pericolul cauzat de presiunea ridicată din sisteme, riscul de explozie este un alt obiectiv al testării substanțelor inflamabile, pentru că indiferent dacă este o stație de alimentare clasică, un sistem GNL, unul GNC sau un sistem cu hidrogen: protecția la explozie trebuie verificată, fiind obligatorie pentru operatorii acestor sisteme din zonele potențial explozive. Testul de punere în funcțiune a sistemului a decurs fără probleme. Pe lângă protecția împotriva exploziilor, experții de la TÜV Thüringen verifică și siguranța funcțională precum și securitatea cibernetică, astfel încât clienții să poată primi un întreg pachet de servicii importante dintr-o singură sursă. „În cele din urmă, hidrogenul este la fel de ușor de gestionat pentru noi ca și gazul natural sau alte substanțe periculoase inflamabile. Are proprietăți fizice specifice care trebuie luate în considerare la teste, dar, la sfârșitul zilei, este doar un alt gaz tehnic. Lucrul la instalațiile de electroliză nu este, prin urmare, mult mai complex sau mai periculos decât lucrul la alte sisteme în zone potențial explozive.”, explică Alexander Minar, șeful departamentului de protecție împotriva exploziilor la TÜV Thüringen.