fbpx

Eficiența energetică în organizație… dar acasă?

Vremurile cu energie ieftină s-au încheiat, în schimb, de luni de zile ne confruntăm cu o creștere drastică a prețurilor. Fie că este vorba de gaz, de electricitate, de petrol sau chiar de combustibil: criza energetică actuală provoacă creșteri de prețuri inimaginabile. Pentru mulți consumatori, prețurile actuale fac o gaură enormă în bugetul casnic, deoarece, pe lângă facturile semnificativ mai mari pentru încălzire și electricitate, în multe cazuri vor exista și plăți suplimentare considerabile. Guverne din aproape toate țările au dorit să încerce să contracareze acest lucru cu o frână a prețului la gaze și o frână a prețului la electricitate, dar economisirea energiei rămâne la ordinea zilei. Cei care urmează câteva sfaturi și își reduc astfel propriul consum pot cel puțin să atenueze cât de cât efectul creșterii prețurilor. Chiar și o schimbare moderată de comportament poate economisi câțiva kilowați oră de electricitate și câțiva metri cubi de gaz.

La ce ar trebui să acordăm mai multă atenție?

Aerisiți instalațiile de încălzire și faceți revizia întregului sistem

Un sistem de încălzire care nu este ventilat sau este setat incorect nu funcționează eficient. Este nevoie de mult mai multă energie pentru a încălzi camerele la aceeași temperatură. Prin urmare, sistemul de încălzire ar trebui sa fie reglat și întreținut corect de catre un profesionist înainte de începerea sezonului utilizare a acestuia. Simpla înjumătățire a sistemului de încălzire poate economisi până la 15% din energie. Adesea, temperaturile de debit sunt setate prea sus sau apa caldă este furnizată în momente în care nu este necesară. Neîncălzirea încăperilor nefolosite și scăderea temperaturii din camera au, de asemenea, un potențial enorm de economisire: aproximativ 6% din costurile de energie pot fi economisite dacă temperatura din cameră este redusă cu doar un grad. Utilizarea termostatelor inteligente poate, de asemenea, să economisească de la 5% până la 8%.

Utilizați surse de lumină cu consum redus de energie

O casă luminată este placută la vedere, dar, în funcție de durata și de numarul de surse de lumină, aceasta determină și un consum de energie electrică care nu trebuie subestimat. Daca alegeți lămpi moderne cu LED-uri pentru iluminatul casei dumneavoastră, puteți economisi multă energie. Conversia se amortizează de obicei după numai câteva luni. De exemplu, tuburile fluorescente cu LED-uri consumă cu până la 50 % mai puțină energie decât tuburile fluorescente convenționale. Cu toate acestea, sursele de lumină care nu sunt necesare ar trebui să fie întotdeauna oprite, de exemplu, atunci când se parăsește camera sau când zona respectivă nu mai este utilizată.

Evitați stand-by-ul

Pornirea televizorului din confortul canapelei: Această comoditate populară în camerele de zi poate consuma mai mulți kw-ora de energie electrică pe parcursul anului. Deși este extrem de convenabil să operăm dispozitive electronice, cum ar fi televizoarele, computerele, monitoarele sau receptoarele, în mod permanent în modul stand-by, în timp, acest lucru provoacă un consum suplimentar care este adesea subestimat și ușor de evitat.

Televizoarele LCD mai vechi, consumă până la 14 wați în modul standby, chiar daca nu sunt folosite. Dar și PC-ul în modul sleep sau încarcătorul nefolosit al telefonului mobil în priză consumă energie electrică în mod secret și neobservat.

Calculată pe parcursul unui an, deconectarea sursei de alimentare poate economisi cațiva euro pe dispozitiv. Prizele multiple care pot fi deconectate pot fi, de asemenea, de ajutor: cu un singur click, toți consumatorii conectați pot fi deconectați.

Utilizarea eficientă a aparatelor de uz casnic

Aparatele electrice mari, cum ar fi mașinile de spălat rufe, uscatoarele, mașinile de spalat vase, cuptoarele și frigiderele au devenit indispensabile în fiecare gospodărie. Cu toate acestea, ele nu aduc doar confort, ci sunt adesea și printre cele mai mari consumatoare de energie electrică. Dar, de asemenea, puteți economisi multă energie folosindu-le: La fel ca și mașina de spălat vase, mașina de spălat trebuie să fie întotdeauna încărcată cât mai mult posibil. Alegerea programului de spălare potrivit poate reduce consumul de energie electrică. Adesea, programul de spalare la 30 sau 40 de grade este suficient, în locul celui de 60 de grade, care consumă mai multă energie. Daca vă uscați rufele pe un suport de rufe în loc să le puneți în uscător, economisiți bani și faceți ceva și în legătură cu climatul uscat al camerei. În funcție de gradul de murdărire a vaselor, mașina de spălat vase ar trebui să funcționeze, dacă este posibil, și în modul Eco, care economisește energie, și nu în programul rapid, care consumă mult mai multă energie electrică. Astfel, se poate economisi până la 40 % din energia electrică utilizată pentru fiecare ciclu de spălare.

Și chiar și atunci când gătiți și coaceți, “tehnologia” potrivită poate economisi multă energie. De exemplu, utilizarea unui ceainic sau a capacului de pe oală atunci când încălziți apa poate contribui la economisirea energiei. Un potențial de economisire care nu trebuie subestimat poate fi exploatat prin utilizarea optimă a căldurii reziduale cu puțin timp înainte de sfarșitul timpului de gătire. Utilizarea funcției de convecție a cuptorului permite gătitul la temperaturi mai scazute, ceea ce economiseste, de asemenea, energie.

Totuși, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din gospodărie este frigiderul, deoarece acesta funcționează non-stop pe tot parcursul anului. Consumul de energie depinde de mai mulți factori, dar mai ales de dimensiunea aparatului și, bineînțeles, de clasa de eficiență energetică. În ultimii ani s-au dezvoltat multe în acest domeniu: în special în cazul frigiderelor, multe aparate au ajuns în cea mai înaltă clasă de eficiența energetică A+++. Acest lucru nu a facilitat comparația pentru consumatori, deoarece diferențele de eficiență energetică erau greu de recunoscut la prima vedere. Din martie 2021, a intrat în vigoare noua etichetă energetică a UE, care oferă mai multă transparența. Clasele de la A la G și scara colorată au fost păstrate, dar s-a renunțat la subdiviziunea familiară în clasele A+. Cu toate acestea, conform noii clasificări, un frigider A+++, clasificat anterior ca fiind deosebit de eficient din punct de vedere energetic, se poate regăsi brusc în clasa D sau chiar G.  În urma cu zece ani, frigiderele din vechea clasă de eficiență A+ se numărau încă printre cele care economiseau energie; în prezent, cele mai eficiente modele consumă între 90 și 125 de kw oră pe an. Consumul anual de energie al unui aparat vechi A+ poate fi de peste două ori mai mare. Aceasta înseamnă cu 130 de kilowați oră în plus pe an, ceea ce poate însemna o economie considerabilă la prețul actual al energiei electrice. Dacă vă gandiți să cumpărați un aparat nou, ar trebui să vă uitați cu siguranță la noua etichetă energetică și la consumul anual de energie indicat: o comparație este întotdeauna utilă. Cu toate acestea, consumul de energie al propriului frigider depinde, de asemenea, în mare măsură de utilizarea individuală. Este evident că deschiderea frigiderului pentru o perioadă lungă de timp consumă energie suplimentară. Dar vă amintiți, de asemenea, ca alimentele fierbinți trebuie să se racească mai întâi la temperatura camerei, pentru că altfel încalzesc inutil frigiderul? Adesea, frigiderele sunt, de asemenea, setate prea rece: O temperatură de răcire de șapte grade este perfect adecvată pentru depozitarea alimentelor. Chiar și un singur grad mai rece înseamnă o creștere a consumului cu pana la 10%! De asemenea, se poate economisi energie prin dezghețarea regulata a compartimentului de congelare.

Dumneavoastra ce alte propuneri de economisire aveti?