fbpx
articol scaun scolar

Echipament școlar sigur: Scaunele de școală trec testul de rezistență în laboratorul de teste TÜV Thüringen

Chiar și cele mai captivante lecții nu pot împiedica copiii să simtă, mai devreme sau mai târziu, nevoia de mișcare: pe parcursul zilei, elevii nu se mișcă doar de la un loc la altul, ci se observă și balansarea sau legănarea scaunului pe spătar.

Scaunele de școală sunt supuse unor solicitări mult mai mari decât scaunele din camera copilului. De aceea, scaunele pentru școli trebuie să îndeplinească cerințe mai stricte de siguranță și sunt verificate de experți. De asemenea, laboratorul de teste pentru siguranța echipamentelor TÜV Thüringen supune scaunele de școală unor teste continue: înainte de a fi utilizate în sălile de clasă, acestea trebuie să îndeplinească cerințele de testare ale standardului EN 1729.

Pentru o utilizare sigură, fiecare scaun trebuie să îndeplinească o serie de cerințe, însă standardele pentru funcționalitatea
scaunelor de școală sunt și mai ridicate. Astfel, rezistența mecanică și stabilitatea trebuie să suporte sarcini mai mari, așa cum sunt definite în cerințele standardului EN 1729 pentru mobilierul din instituțiile de învățământ. În plus față de parametrii mecanici și ergonomici, se ia în considerare și încărcarea cu substanțe toxice, cum ar fi hidrocarburile aromatice policiclice (PAK/PAH).

Acestea sunt substanțe chimice care pot avea efecte negative asupra sănătății, iar scaunele trebuie să respecte standarde stricte pentru a limita expunerea elevilor la aceste substanțe. Pentru a obține marca GS pentru „Siguranță Verificată”, cerințele includ și teste pentru compoziția chimică și încărcarea cu PAK/PAH – având în vedere că elevii petrec multe ore zilnic în apropierea scaunelor.

În laboratorul de teste pentru siguranța echipamentelor TÜV Thüringen, scaunele de școală sunt supuse unor teste continue înainte de a fi utilizate și sunt verificate pentru funcționalitate.

Durabilitatea șezutului și a spătarului este evaluată în 100.000 de cicluri de testare. Șezutul este încărcat cu o forță definită de 1.250 Newton, echivalentă cu aproximativ 125 kilograme. Spătarul trebuie să reziste la o încărcare de 300 Newton pentru același număr de cicluri.

În funcție de dimensiunea scaunului, șezutul este supus, de asemenea, la zece repetări ale unei încărcări statice de până la 2.000 Newton, iar spătarul trebuie să reziste la încărcări de până la 700 Newton în această probă.

Dacă scaunul de școală este echipat cu suport pentru picioare, acesta este, de asemenea, testat pentru rezistență continuă. Suportul pentru picioare este supus unei încărcări de până la 1.000 Newton în 50.000 de cicluri de testare și nu trebuie să se rupă.

Totul pentru siguranță!