fbpx
articol-tabla-scoala

Siguranța Tablelor Școlare: Testele Riguroase pentru Un Nou An Școlar

În câteva zile, pentru mii de eleve și elevi începe un nou an școlar, iar sala de clasă va deveni din nou centrul vieții lor. Timp de secole, tabla a făcut parte din echipamentul de bază al aproape fiecărei săli de clasă, unde profesorii pot nota informații importante. De-a lungul timpului, tablele școlare au evoluat, tablele de ardezie fiind înlocuite în multe locuri de whiteboard-uri sau table digitale. Însă, indiferent dacă este vorba de o tablă cu cretă sau de un whiteboard modern, toate tablele trebuie să îndeplinească anumite cerințe de siguranță înainte de a fi utilizate în școli.

Experții de la centrul de testare a siguranței echipamentelor TÜV Thüringen testează și tablele școlare în detaliu. O tablă școlară trebuie să reziste la multe solicitări, deoarece este mișcată de mai multe ori în fiecare oră de curs. Pe parcursul unui an școlar, se acumulează câteva mii de mișcări sus-jos – însă căderea sau răsturnarea tablei nu trebuie să se întâmple niciodată.

 

Testele de durabilitate și siguranță

 În laboratorul de testare a produselor și echipamentelor de la TÜV Thüringen, solicitarea de durată este simulată: tabla trebuie să reziste în siguranță la 25.000 de cicluri sus-jos pentru a corespunde standardului de testare actual EN 14434:2023.

Acesta specifică cerințele ergonomice, tehnice și de siguranță pentru tablele de scris montate pe perete și independente, tablele de proiecție albe, sistemele interactive și ecranele interactive utilizate în sălile de formare și educație. 

 

Cerințe de siguranță

Pe lângă testele de durabilitate, sunt verificate și cerințele generale de siguranță. De exemplu, muchiile și colțurile unt examinate pentru posibile riscuri de rănire, precum și eventualele puncte de prindere și strivire. Mecanismele cu contragreutăți nu trebuie să fie accesibile liber, iar componentele de reglare nu trebuie să poată fi activate accidental. La tablele mobile cu roți, cel puțin jumătate dintre roți trebuie să poată fi blocate.

Un aspect foarte important este stabilitatea: deoarece tablele pot cântări până la 300 de kilograme, o tablă răsturnată ar reprezenta un risc considerabil. De asemenea, suprafețele utilizate sunt supuse testării: în funcție de tipul de tablă, se efectuează teste diferite pentru scriabilitate, rezistență la zgârieturi, rezistență la pete și rezistență la lumină.

 

Cerințe de construcție și ergonomie

O altă parte a procedurii de testare se referă la cerințele de construcție. Și aici se efectuează teste diferite în funcție de tipul de tablă: de la teste de încărcare statică verticală și teste de rigiditate până la teste de durabilitate a componentelor mobile și a opritorilor, și până la testarea deformării suprafeței sau a roților tablelor mobile, fiecare aspect relevant pentru siguranță este analizat în detaliu.

Ergonomia unei table școlare este de asemenea evaluată pentru acordarea marcajului GS pentru „Siguranță testată”.

Se analizează cerințele ergonomice pentru componentele de reglare și mânerele, în funcție de utilizarea lor prevăzută. Sunt acestea amplasate la înălțimea potrivită? Forțele necesare pentru operare nu sunt prea mari?

Dacă tablele îndeplinesc toate cerințele, se verifică în final și calitatea instrucțiunilor de montaj și a informațiilor despre produs. În plus față de cerințele DIN EN 14434:2024-01, conform cerintelor legate de stabilitatea tablelor mobile și independente în școli, se cere ca acestea să fie asigurate suplimentar împotriva răsturnării: chiar și în cazul unei utilizări abuzive de către copii, tablele nu trebuie să prezinte niciun pericol.