fbpx
Schimbari climatice 3

Adaptarea Standardelor ISO pentru Combaterea Schimbărilor Climatice

Începând cu data de 23 februarie 2024, două noi amendamente au fost adăugate la o serie de standarde ISO privind sistemele de management. Aceste amendamente vizează sectiunea 4.1 (contextul organizației) și sectiunea 4.2 (cerințele și așteptările părților interesate), impunând includerea aspectelor legate de schimbările climatice.

Context

Declarația de la Londra privind combaterea schimbărilor climatice prin standarde a fost adoptată de toate organizațiile membre ISO în cadrul Adunării Generale din 2021. Această declarație definește angajamentul ISO de a implementa agenda globală privind clima, asigurându-se că aspectele legate de schimbările climatice sunt luate în considerare în contextul eficacității sistemului de management.

Modificările constă în două aspecte adăugate:

4.1 Înțelegerea organizației și a contextului său

  • Organizațiile trebuie să determine dacă schimbările climatice reprezintă un aspect relevant pentru activitatea lor.

4.2 Înțelegerea cerințelor și așteptărilor părților interesate

  • NOTĂ: Părțile interesate relevante pot formula cerințe specifice în legătură cu schimbările climatice.

Aceste aspecte suplimentare din fiecare standard de sistem de management asigură că problema schimbărilor climatice nu este trecuta cu vederea, ci este luata în considerare de toate organizațiile la proiectarea și implementarea sistemului de management.

Detalii și Resurse Suplimentare

Pentru a afla mai multe despre schimbările climatice și modul în care acestea sunt abordate în diferitele standarde ISO, vă invităm să accesați acest link, unde veți găsi un articol detaliat pe această temă.

Documente Importante

Mai jos sunt link-urile către documentele transmise de IAF și ISO referitoare la schimbările climatice și Ghidul de auditare pentru ISO 9001:

IAF/ISO Joint Communiqué on the addition of Climate Change

Auditing Climate Change issues in ISO 9001