Dupa saptamanile de iarna blanda, expertii in autovehicule ai TÜV Thüringen ii sfatuiesc pe conducatorii auto sa-si adapteze modul de conducere dupa conditiile schimbatoare ale anotimpului. Este deosebit de important ca un autovehicul sa fie adecvat la conditiile de iarna. Racleta si curatatorul de zapada trebuie sa fie la indemana. Lamelele stergatoarelor, chederul si nivelul lichidelor trebuie controlate mai des in cazul temperaturilor scazute.

Torsten Hesse de la TÜV Thüringen recomanda posesorilor de autovehicule sa-si verifice masinile din punct de vedere al capacitatii de adaptare la anotimpul rece. „Anvelopele de iarna sunt acum o necesitate“, afirma expertul in autovehicule. Legislatia prevede obligativitatea, impusa de situatie, a anvelopelor de iarna, in cazul poleiului, suprafetelor cu zapada sau a mocirlei cu zapada. Gradul de umplere a instalatiei de spalare a parbrizelor trebuie verificat periodic mai ales in timpul anotimpului rece, dar si daca acesta beneficiaza de un coeficient de protectie de inghet ridicat. „In cazul poleiului datorat zapezii, conducatorii auto trebuie sa-si adapteze modul de conducere si viteza, la conditiile modificate de trafic rutier“, spune Hesse.

Pentru o deplasare sigura pe timp de iarna Torsten Hesse recomanda: „Anvelopele de iarna trebuie sa aiba o adancime suficienta a profilului de minimum 4 mm. La bord sunt absolut necesare racleta si mijloacele de indepartare a zapezii.“ Pe lista de verificari pentru anotimpul de iarna sunt absolut indispensabile controlul lamelelor stergatoarelor si a functionarii clapetelor de la usi. Atentie: nu depozitati in interiorul masinii mijloacele de degivrare a clapetelor de la usile masinii. De asemenea, in mod special in zilele friguroase, trebuie verificat atat gradul de protectie la inghet al lichidului de racire cat si gradul de umplere al instalatiei de spalare a parbrizelor. Garniturile de la usi sunt deosebit de solicitate in cazul gradelor cu minus. In cazul gerului pe timpul noptii se poate ajunge la inghetarea usilor. De aceea este recomandat sa se curete garniturile si sa se trateze cu vaselina sau cu alte substante corespunzatoare.