TÜV Thüringen va sfatuieste sa nu utilizati in strainatate un WLAN nesecurizat, numit deseori Wi-Fi-Hotspots. Daca nu puteti renunta chiar si in concediu la WLAN, atunci ar trebui utilizat accesul prin provideri seriosi, care sunt securizati WPA(2).

Accesul gratuit la internet in locuri publice cum sunt hoteluri, cafenele sau shopping-center este fara indoiala practic si comod. Dar o astfel de excursie gratuita in retea poate deveni destul de costisitoare. Peste tot pandesc hotii de date, care vor sa va afle parolele si alte date de acces.

„Furtul de date este posibil pe doua cai“, explica specialistul IT Matthias Voigt de la TÜV Thüringen. „Pe de o parte exista acces WLAN neprotejat in paralel cu cel securizat, care a fost instalat separat, special pentru spionare. A doua sursa de pericole o constituie persoanele care acceseaza date necodificate transmise wireless.“

Cum va puteti proteja de colectarea datelor? In acest sens Matthias Voigt va recomanda:

  • Cand va aflati la drum dezactivati din principiu functiile WLAN si Bluetooth de pe smartphone si perifericele mobile, cum sunt tabletele. Aceasta va protejeaza de intrusii nedoriti si totodata protejeaza acumulatorul.
  • Evitati in general actiunile prin legaturi potential nesigure, mai ales atunci cand pentru website-uri trebuie sa introduceti date de accesare.
  • Transmiteti exclusiv date criptate. Aceasta este garantata de accesul pe internet prin Access Points criptate (de ex. WPA2).
  • La alegerea unei retele wireless fiti atenti la identificarea indicata si verificati in caz de indoiala caracteristicile legaturii wireless. O legatura serioasa se legitimeaza cu „wireless network“. Daca indica „computer-to-computer-network“, de obicei este vorba de o legatura neserioasa sau chiar criminala.

„In cazul sederii in concediu sau in delegatie de serviciu in strainatate deseori este dificil sa gasesti Wi-Fi-Hotspots sigure“, spune expertul in siguranta al TÜV Thüringen. „Daca aveti indoieli, utilizati accesul la provideri siguri, chiar daca acestia nu sunt gratuiti. Un surf-stick cu rata forfetara pentru date sau un tarif corespunzator pentru telefonul mobil, ofera de asemenea suficienta siguranta pentru legaturile la internet si oricum la costuri calculabile.“