Compresoarele ieftine pentru uz casnic pot fi cumparate  de pe pietele de constructii sau online pe bani putini. Folosirea micilor acumulatori ascunde desigur si pericole. Utilizarea corecta si intretinerea regulata a compresorului sunt relevante atunci cand e pusa in discutie siguranta. TÜV Thüringen recomanda verificarea regulata a aparatelor de presiune mobile fata de partea neatasata, chiar daca nu exista in toate regiunile o obligatie la control.

Aerul comprimat este folosit numai in ateliere si intreprinderi industriale, dar este tot mai indragit in randul mecanicilor amatori germani. Astfel apar o multime de mici ajutoare. Fie ca vorbim de un curatator la presiune inalta, un pistol de pulverizat, un capsator de aer comprimat, un manometru manual de cauciuc, o bormasina autofiletanta sau un ciocan-dalta, accesoriile si zonele de actiune ale compresorului sunt diverse. Abia exista dorinte care sa nu fie indeplinite.

Ceea ce nu stiu multi utilizatori privati este ca acumulatorii mici pot crea pana la 10 bari presiune si din aceasta cauza exista un posibil pericol din partea lor. Compresoarele cu o capacitate de 20 litri au cu toate acestea la o presiune de functionare de 6 bari un continut de energie, care corespunde unei puteri explozive a aproximativ 10 pocnitori. De aceea, in domeniul industrial compresoarele, ca rezervoare de presiune, sunt supuse obligatiei de a fi supravegheate in mod regulat. In contextul folosirii in privat, obligatia de verificare este reglementata diferit in functie de regiune. Aceasta este de fapt prescrisa conform dreptului de construire in toate regiunile, fiind rar luata in serios. Daca apar accidente la utilizatori din cauza supapelor de siguranta nefunctionale sau a furtunurilor uzate, atunci utilizatorul privat devine culpabil in circumstantele unor verificari gresite.

Compresoarele pot fi folosite numai conform prevederilor sale. La utilizare, trebuie tinut cont de  indicatiile de siguranta ale producatorului. Neutilizatorii si mai ales copiii nu au voie sa se miste in zona imediata de lucru. Din cauza poluarii fonice foarte ridicate a compresoarelor de aer, expertii in presiune de la TÜV Thüringen recomanda purtarea neconditionata a castilor de auz.