Mulți experți sunt convinși că vaccinările eficiente împotriva coronavirusului sunt condiția de bază pentru o revenire la normalitate. În cazul vaccinului ARNm de la Biontech-Pfizer, extinderea capacităților de producție este strâns legată de orașul liniștit Tannroda de lângă Erfurt: Edelstahlbau Tannroda GmbH (EST) este o companie din „inima verde“ a Germaniei și este specializată în producerea de rezervoare pentru sisteme farmaceutice speciale respectiv containere pentru producerea vaccinului.

Într-o muncă grăbită, producătorul de containere și echipamente din Thüringen a proiectat patru așa-numitele containere discontinue pentru producerea vaccinului urgent necesar și le-a produs în cel mai scurt timp posibil. Experții de la TÜV Thüringen au efectuat toate testele necesare înainte de livrarea containerelor speciale și au confirmat conformitatea acestora cu Directiva europeană a echipamentelor sub presiune. Cu acest certificat de conformitate UE, EST a reușit să livreze primele două recipiente producătorului de vaccinuri.

În industria farmaceutică, procesele extrem de precise, extrem de sterile și reproductibile sunt esențiale. Prin urmare, pentru producție sunt utilizate numai materiale de cea mai înaltă calitate, care trebuie fabricate în conformitate cu cele mai înalte standarde de calitate. Edelstahlbau Tannroda GmbH, în calitate de mic producător de containere și dispozitive speciale, a câștigat deja o reputație de primă clasă în industria farmaceutică în ultimii ani. Directorul executiv al EST, Rico Weinert, consideră că ultima comandă nu numai ca o recompensă pentru munca de înaltă calitate a celor 28 de angajați, ci și ca o responsabilitate socială: „Am acceptat imediat această solicitare și am suspendat alte comenzi. Suntem mândri că putem ajuta la combaterea pandemiei cu produsele noastre.

In plus TÜV Thüringen, este un organism notificat care verifică siguranța și calitatea produselor noastre de ani de zile și poate reacționa foarte flexibil la astfel de comenzi urgente ”, spune Rico Weinert în timpul inspecției finale a containerelor de lot.
Containerele speciale sunt un design intern de către EST. Recipientele din oțel inoxidabil conțin 400 de litri fiecare și sunt echipate cu un sistem de cântărire de înaltă precizie și un agitator magnetic fără contact. Fiecare dintre containere este conceput pentru o producție de un milion de doze de vaccin pe săptămână. Construcția și producția au fost realizate în doar 15 în loc de cele 22 de săptămâni obișnuite. Deoarece rezervoarele sunt exploatate sub presiune, acestea trebuie să respecte Directiva Europeană privind echipamentele sub presiune. Pentru aceasta, producătorul trebuie să declare conformitatea UE. Pentru a verifica această conformitate, TÜV Turingia a efectuat o examinare a proiectului la începutul proiectului, ulterior testele intermediare necesare în procesul de producție și, după finalizare, testul final. Scopul testării include un test de presiune, testarea calculului rezistenței, marcajului și materialului, precum și testarea nedistructivă a sudurilor folosind radiografia. În plus, sunt verificate calificarea sudorilor și procesul de sudare, execuția sudurilor și, în cele din urmă, rezistența la compresiune și etanșeitatea, precum și conformitatea cu proiectarea.

După ce testul final a fost pozitiv, placa de fabrică cu marcajul CE și ștampila TÜV Turingia a fost atașată la containere și a fost certificată conformitatea UE. Două dintre cele patru recipiente speciale au fost deja livrate producătorului de vaccinuri. Calitatea livrată atât de repede este bine primită în industria farmaceutică: Edelstahlbau Tannroda GmbH a primit deja o altă comandă pentru două containere și mai mari. Și aici, TÜV Turingia va testa astfel încât produsele din Inima Verde a Germaniei să poată îndeplini toate cerințele de siguranță relevante.