Centurile de siguranta montate/utilizate gresit pot conduce, in cazul unei ciocniri, la rani grave. Riscul de ranire este mult mai mare in cazul copiilor. Cel care isi ia in masina copilul complet neasigurat sau fara un scaun de copil/scoica/ scaun auto risca, in cazul unui accident, vatamarea acestuia, deoarece gatul si capul copilului pot fi lezate. Torsten Hesse de la TÜV Thüringen sfatuieste sa se utilizeze numai scaune pentru copii adecvate individual si omologate. In mod special la efectuarea drumului zilnic catre scoala, parintii trebuie sa fie atenti la modul in care copiii lor sunt corect prinsi in centurile de siguranta ale masinii.

„Centura nu trebuie sa atinga gatul, ci trebuie astfel amplasata incat sa se sprijine pe umar“, explica expertul in circulatie Torsten Hesse de la TÜV Thüringen. In caz contrar, creste riscul de accidentare. „In cea mai rea situatie exista chiar pericolul de strangulare sau de ranire a vertebrelor din zona gatului.” Centurile puternic rasucite sau uzate nu ofera o protectie optima in caz de ciocnire sau franare brusca.  Copiii cu o înălţime de până la 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispo­zitiv de fixare în scaun pentru copii. De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm. pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei.

In general locurile mai sigure sunt pe bancheta din spate. „Atunci cand in masina este numai un copil, este recomandat ca scaunul pentru copii sa fie amplasat pe bancheta din spate, in spatele locului pentru insotitor“, recomanda Hesse. „Astfel scolarul poate cobori si urca in siguranta, in cazul opririi in fata scolii , pe partea opusa benzii de circulatie. In cazul asociatiilor de transport este valabila ideea ca trebuie sa existe mereu atatea locuri cati copii trebuie transportati.“ Soferii mai in varsta nu trebuie sa faca in niciun caz rabat de la regulile de circulatie. „Oprirea pe banda doi sau in locuri unde exista interdictie de oprire se sanctioneaza si in cazul transferului scolar“, avertizeaza expertul in circulatie. Cel care nu respecta aceste prevederi de asigurare a copilul in cazul transportului cu masina, va fi sancţionat cu 4 – 5 puncte-amendă (390 – 487,5 de lei) şi 3 puncte de penalizare.

Incontestabil centura de siguranta salveaza milioane de vieti. In cazul copiilor sunt necesare masuri de siguranta suplimentare, astfel incat acestia sa scape nevatamati chiar si in caz de accident. Sistemele de siguranta din vehicule nu sunt suficiente. Centurile de siguranta pot conferi o protectie eficienta abia de la o anumita marime a corpului. Din acest motiv s-au realizat scaunele pentru copii.

Va uram drum bun si in siguranta!