Cand faceti cumparaturile pentru Craciun, fiti atenti la marcajul GS – ocoliti jucariile cu miros de chimicale

Expertii de la Organismul de verificare a sigurantei aparatelor al TÜV Thüringen ii sfatuiesc pe cumparatorii de ursuleti din plus, masinute samd. sa puna pret pe marcajul CE si pe alte marci independente de control, cum este de exemplu marcajul GS. Mai ales animalele din plus si jucariile din material plastic pot contine substante cancerigene sau mutagene, ca de exemplu ftalatii. Pentru materialele textile, care includ si plusul pentru jucarii, este posibil sa se fi folosit in productie coloranti azoici periculosi.

Daca jucaria are un miros neplacut este de preferat sa nu o cumparati. Chiar daca pretul avantajos este tentant si indeamna la cumparare, este de preferat ca jucariile ale caror origine, respectiv producator nu este clar declarat, sa nu fie cumparate. In conformitate cu legea, pe produs trebuie inscriptionata chiar si adresa postala a producatorului, respectiv comerciantului; doar adresa de internet nu este suficienta. Pentru identificare, pe produs sau ambalaj, trebuie de asemenea sa existe denumirea univoca a produsului sau numarul articolului.

Marca benevola GS atesta siguranta produselor (in germana: „Geprüfte Sicherheit (GS)“) si serveste protectiei consumatorului. In cadrul verificarii GS se controleaza printre altele respectarea valorilor limita a substantelor toxice. Produsele, care nu fac fata verificarii, nu primesc marca GS. Spre deosebire de marca CE, marcajul GS se acorda in urma verificarii independente de catre terti intr-un laborator acreditat. Prin marcajul CE insa, producatorul declara el insusi inocuitatea produselor sale. Pentru client nu este direct vizibil ca produsul a fost cu adevarat testat si daca da, dupa care criterii. In schimb acordarea marcii GS include examinari multiple in conformitate cu standardul aplicabil, respectiv cu directiva aplicabila. Astfel jucariile sunt supuse unor verificari mecanice, daca este cazul unor teste electrice, sau in cazul animalelor din plus unor teste de inflamabilitate. Si examinarea chimica face parte din testare.