Este cunoscut faptul ca utilizarea telefonului in timpul condusului, fara dispozitive de tip “handsfree” este interzisa, deoarece s-a dovedit ca distrage atentia de la circulatia rutiera. Unii conducatori auto considera, ca citirea unei stiri sau postarea rapida pe social-net la culoarea rosie a semaforului, nu se incadreaza in categoria „telefonare la volan“. Total gresit. „Simpla utilizare a telefonului, chiar daca este doar pentru a respinge un apel sau serveste la citirea orei pe telefon, atata timp cat motorul este pornit, poate fi considerata ca nepermisa. Pentru acest caz este prevazuta o amenda de 270 RON si un punct inscris in talonul conducatorului auto. Acest lucru se aplica si in cazul tastarii telefonului pentru navigatie, in timpul condusului. „Atata timp cat utilizarea navigatiei, respectiv cautarea adresei dorite are loc inainte de a porni la drum,cu motorul oprit, acest lucru nu reprezinta o problema“, afirma Leser. „Daca conducatorul auto ia in mana smartphone-ul in timpul cursei, pentru a modifica pe display reprezentarea sau chiar rutele, aceasta este un comportament impotriva legii si este pedepsit cu o amenda, la fel ca si telefonarea la volan“, explica expertul in accidente.

„Utilizarea in mers a telefoanelor atat ca sofer cat si ca biciclist, este considerat un comportament neglijent in timpul condusului. Aceasta inseamna, ca in cazul unui accident poate fi considerata ca vina partiala, chiar daca soferul nu este vinovat. Este posibil ca insasi protectia data de asigurare sa fie pusa in pericol”, avertizeaza expertul TÜV THüringen.

Domnul Leser considera foarte riscanta utilizarea telefonului si in cazul pietonilor, un trend care se poate observa din ce in ce mai des. Utilizarea smartphone-ului de catre pietoni nu este interzisa si nici catalogul de amenzi nu prevede o amenda pentru acestia, dar expertul in accidente afirma ca cititul sau scrisul pe telefon in timpul traversarii este extrem de periculos. „Pericolul de a cadea sau de a aprecia gresit sau prea tarziu o situatie periculoasa de circulatie, este urias. Cine se deplaseaza cu casti audio, nu trebuie sa se mire daca nu percepe la timp un vehicul care se apropie“, spune Achmed Leser.

Din pacate, numarul de accidente in trafic, cauzate de utilizarea necorespunzatoare a telefoanelor, a crescut tot mai mult.