fbpx

Managementul Energiei conform ISO 50001

Daca ar exista o lista a celor „Top Ten” probleme carora omenirea ar trebui sa le faca fata in viitorii cativa zeci de ani, care credeti ca s-ar afla pe primul loc? Ei bine, o asemenea lista a fost facuta de catre Richard E. Smalley in 2003, iar in top se afla (si continua sa se afle) criza globala a energiei. Predictia lui se baza pe comparatia dintre volumul de energie care trebuie consumata, fata de volumul de energie care trebuie produsa (privind sursele disponibile de producere a energiei), in conditiile unei cresteri exponentiale a populatiei planetei, de pana la 8-10 miliarde de oameni in 2050.

In ultimii ani, un alt subiect a polarizat atentia generala: eficienta energetica si relatia dintre consumul de energie si schimbarile climatice. Este un fapt evident ca asistam la o crestere globala a temperaturii. Ca efect al acesteia, au inceput sa devina obisnuinte, din pacate, valurile de caldura, uraganele, tornadele, furtunile tropicale si cresterea nivelului marilor si oceanelor.

In pofida adancirii crizei climatice, cererea de furnizare a energiei este in continua crestere. Economia globala este insatiabila in privinta cererii de energie pentru sustinerea cresterii si dezvoltarii economice.

Cum ar trebui sa se pregateasca organizatiile pentru inevitabila provocare a adaptarii sustenabile si pentru a se asigura ca dispun de instrumentele necesare facilitarii unei abordari sistematice a managementului energiei (care va fi centrul eforturilor de imbunatatirea eficientei energetice in viitor)?

“Eficienta energetica este mijlocul cel mai promitator de a reduce gazele de sera in cel mai scurt timp” – Yvo de Boer, fost Secretar Executiv al Conventiei Cadru a Natiunilor Unite pentru Schimbarile Climatice (UNFCCC).

ISO 50001 este un standard destinat sa sprijine organizatiile sa-si stabileasca sisteme de management al energiei eficace si eficiente. ISO 50001 se bazeaza pe modelul de sistem de management deja inteles si pus in aplicare de catre organizatii din intreaga lume. Se realizeaza o abordare pozitiva pentru organizatiile de toate tipurile din viitorul foarte apropiat, sprijinind in acelasi timp eforturile pe termen lung pentru tehnologiile energetice. ISO 50001 ofera organizatiilor publice si sectorul privat strategii de crestere a eficientei energetice, reducerea costurilor si imbunatatirea performantei energetice. Deoarece structura sa este similara cu sistemul de management al mediului ISO 14001, organizatiile care detin certificate ISO 14001 pot respecta cu usurinta cerintele standardului ISO 50001.

ISO 50001 este aplicabil tuturor institutiilor, indiferent de locatie si dimensiune, obiectivul sau specific fiind Managementul Performantei Energetice, pentru indeplinirea caruia organizatia stabileste obiective specifice SMART si planifica activitatile si procesele.

Etapele de documentare si implementare a sistemului de management al energiei ISO 50001 sunt: analiza energetica, identificarea corecta a punctelor de consum asociate energiei, realizarea de economii de energie prin efectuarea lucrarilor de imbunatatire necesare in aceste puncte si asigurarea ulterioara a continuitatii lucrarilor de imbunatatire. Cu alte cuvinte, functionalitatea ciclului Deming de imbunatatire continua – PDCA (Plan–Do–Check–Act).

ISO 50001 este folosit de organizatii mari si mici din toata lumea, beneficiile fiind notabile, ca de exemplu: cresterea competitivitatii pe piata, reducerea impactului negativ asupra mediului, imbunatatirea reputatiei etc.

Ce avantaje confera documentarea si implementarea sistemului de management al energiei?

 • Integrarea cu alte sisteme de management, cum ar fi managementul de mediu, securitatea si sanatatea in munca, siguranta alimentelor etc.
 • Fundamentarea unei bune practici de management al energiei in cadrul practicilor de business.
 • Imbunatatirea transparentei si a comunicarii in managementul resurselor energetice.
 • Sprijinul in evaluarea noilor tehnologii eficiente energetic.
 • Crearea unui cadru de promovare a managementului energiei prin lantul de furnizare.
 • Realizarea unor economii de energie de 10%-25% printr-o atenta monitorizare a politicii de management al energiei.
 • Reducereavolumului de munca administrativa.
 • Asistarea organizatiilor pentru o mai buna utilizare a energiei.
 • Transparenta si facilitarea comunicarii referitoare la gestionarea de resurse energetice.
 • Promovarea celor mai bune practici de gestionare a energiei si a resurselor.
 • Asistenta in evaluarea si punerea in aplicare a noilor tehnologii eficiente energetic.
 • Asigurarea unui cadru pentru promovarea eficientei energetice in lantul de aprovizionare.
 • Imbunatatirea modului de gestionare a energiei.

Certificarea ISO 50001 poate ajuta organizatiile:

 • sa-si laboreze politici referitoare la eficienta energetica.
 • sa castige noi oportunitati de afaceri.
 • sa stabileasca obiective de utilizare a energiei.
 • sa colecteze si sa utilizeze datele pentru a lua decizii privind utilizarea energiei.
 • sa scada consumul total de energie.
 • sa scada costurile pe an.
 • sa respecte conformitatea cu cerintele legale, reglementate si alte cerinte.
 • sa indeplineasca obligatiile de reducere a emisiilor de carbon.
 • sa demonstreze public responsabilitea sociala.

ISO 50001 este creat pentru a ajuta organizatiile sa-si imbunatateasca performanta energetica, prin trasarea unor directii de optimizare a consumului si utilizare a resurselor dobandite prin performanta. Insa acest standard nu-si va atinge scopul niciodata fara o responsabilizare superioara a top managementului, in absenta lucrului in echipa, fara o constientizare profunda a importantei implicarii personale in sistemul de management al energiei, fara increderea in capacitatea acestui sistem de management de a produce efecte benefice si de a atinge performanta dorita.

Implementarea si certificarea ISO 50001 sunt dovada maturitatii noastre organizationale, a angajamentului nostru de a contribui la pastrarea resurselor vitale a singurei lumi pe care o cunoastem si a singurei planete care ne hraneste.

Pentru a obtine certificare TUV Karpat:

Pentru mai multe informatii:

Contactati-ne!

Pentru a va inscrie la cursurile TUVKarpat: Managementul Energiei conform ISO 50001: -->

Abonează-te la Newsletter


This will close in 20 seconds