Scarile si benzile rulante  sunt supuse unei uzuri tehnice datorita solicitarii lor ridicate. Intretinerea regulata si verificarile periodice ale instalatiilor sunt necesare in acest caz pentru siguranta pasagerilor. Accidentele au loc de obicei din cauza neatentiei sau utilizarii incorecte.

Ulrich Penndorf este expert in ascensoare si scari rulante la TÜV Thüringen, verifica de peste 10 ani ascensoare si benzi rulante si cunoaste pericolele de accidentare. „Parintii  nu ar trebui sa-si lase niciodata copiii nesupravegheati pe o scara rulanta. Aici exista un pericol mare de accidentare”, avertizeaza Penndorf. „Copiii mai mici ar trebui sa fie intotdeauna tinuti de mana de catre parinti”.

Un obicei inadecvat este acela de a se aseza pe scarile rulante in sensul invers de mers. Conversatia cu persoana din spate se poate termina astfel cu o cazatura. Un risc acut de ranire exista mai ales in zona de sosire a scarilor rulante, la trecerea de la plan inclinat intr-un plan orizontal. „Cine ajunge sa cada in aceasta zona a scarii poate sa se taie de marginile ascutite ale treptelor, sa se juleasca sau chiar sa riste pierderea unui deget”, conform expertului Ulrich Penndorf de la TÜV Thüringen. Nu se recomanda alergarea odata cu scara rulanta si nici alergarea in sensul opus sensului acesteia de mers.  In cazul in care se prinde un siret sau un sal de partile mobile, atunci accidentul este iminent. Acordati atentie in fiecare caz când exista piese de imbracaminte lungi care atarna pe jos. Daca esarfa este prinsa de balustrada sau in zona treptelor exista chiar un pericol de moarte. O scara rulanta este prevazuta la inceput si la sfarsit cn intrerupator de siguranta, dar poate fi prea tarziu atunci cand acesta este actionat.

Carucioarele pentru copii, pentru bagaje, scaunele cu rotile, nu au ce cauta pe scarile rulante. „In general, unde exista scari rulante, stau la dispozitie  si ascensoare, fara a mai exista bariere. Acestea ofera o siguranta mai mare, chiar daca trebuie asteptat mai mult uneori”, este de parere expertul in ascensoare si scari rulante.