De ce s-a revizuit ISO 22000:2005?

De la prima publicare a ISO 22000 in 2005, utilizatori de-a lungul lantului de aprovizionare s-au confruntat cu noile provocari ale sigurantei alimentelor – stimuland necesitatea de a revizui standardul.

Este un proces normal pentru un standard ISO de a fi revizuit. De fapt, o data la 5 ani, standardele sunt revizuite pentru a determina daca este necesara o revizie, pentru a asigura ca standardul ramane la fel de relevant si util pentru afaceri.

Cronologia reviziilor

In mod obisnuit, standardul este intr-o forma de draft (CD). Acesta va fi disponibil membrilor ISO pentru a fi votat in primul trimestru al anului 2017.

iso-22000

Care sunt principalele modificari ale standardului?

Principalele modificari propuse standardului includ modificari ale structurii sale, precum si clarificarea conceptelor cheie precum:

  • Structura de nivel inalt: pentru a usura viata organizatiilor ce folosesc mai mult de un standard de management de sistem, noua versiune a ISO 22000 va urma aceeasi structura ca si celelalte standarde de sisteme de management ISO, respectiv Structura de Nivel Inalt /High Level Structure (HLS).
  • Abordarea riscului: standardul va include acum o abordare diferita de intelegere a riscului.
  • Ciclul PDCA: standardul clarifica ciclul Plan-Do-Check-Act / Planifica-Indeplineste-Verifica-Actioneaza, avand doua cicluri separate in standard care lucreaza impreuna: unul ce acopera sistemul de management si altul ce acopera principiile HACCP.
  • Procesul de functionare: se ofera o descriere clara a diferentelor dintre termenii cheie precum: Puncte Critice de Control (PCC), Programe Operationale Preliminare (PRPo) si Programe Preliminare (PRP).

Cine este responsabil pentru revizie?

Revizia standardului este realizata de specialisti din peste 30 de tari cu expertiza in stabilirea, implementarea si auditarea sistemelor de management la sigurantei alimentelor (ISO/TC34/SC17/W8).

Pentru mai multe informatii accesati aici.

Sursa: ISO.org