Consecintele alimentelor nesigure poate fi devastatoare, atat pentru consumatori cat si pentru afaceri din intreaga lume. Dat fiind faptul ca multe din produsele alimentare de azi circula in mod repetat peste granitele nationale, ISO 22000 este cu atat mai important cu privire la siguranta intregului lant de furnizare a alimentelor. Acum, standardul este revizuit in mod substantial pentru a fi siguri ca ramane relevant necesitatilor moderne.

Dupa un deceniu de buna functionare, ISO 22000, Standardul International pentru sistemele de management a alimentelor, este in cursul unei complete modificari pentru a fi adus la zi cu noile cerinte ale sigurantei alimentelor. Grupul de lucru international (ISO/TC 34/SC 17/WG 8), responsabil cu revizia, al carui secretariat este tinut de Fundatia de Standarde Daneza (DS), membru ISO pentru Danemarca, a organizat a patra intalnire la Buenos Aires, Argentina, in  Aprilie 2016.

Standardul este acum in faza de draft a comitetului (CD) si expertii lucreaza din rasputeri pentru a controla mai mult de 1.000 de comentarii colationate de DS pentru draftul standardului. Agenda intalnirii de la Buenos Aires a trebuit sa analizeze diverse comentarii si sa le includa in document. Simultan, WG 8 a trebuit sa clarifice anumite concepte cheie. Acestea au inclus:

  • Aplicarea noii Structuri de Nivel Inalt ISO (HLS) pentru ISO 22000, ceea ce este acum obligatoriu atunci cand se intocmeste draft sau revizia standardelor sistemelor de management (SSM). Noua structura stabileste un cadru ce face mai usor pentru afaceri sa integreze mai mult de un SSM odata.
  • Oferirea utilizatorilor standardului ISO 22000 unei noi intelegeri a diferitelor abordari ale riscului. Conceptul de “risc” este folosit in diferite moduri si este important pentru afacerile ce au domeniu alimentar sa faca distinctie intre evaluarea pericolelor la nivel operational, prin intermediul Analizei Pericolelor Punctelor Critice de Control (HACCP) si riscul afacerii unde oportunitatile fac parte, de asemenea, din concept.
  • Oferirea de clarificari suplimentare despre cum lucreaza ciclul Plan-Do-Check-Act / Planifica-Indeplineste-Verifica-Actioneaza (PDCA), prin includerea a doua cicluri separate PDCA in standard, care functioneaza, unul in interiorul celuilalt. Primul se va aplica sistemului de management in timp ce cel de-al doilea, din interiorul sau, se adreseaza operatiilor descrise in Clauza 8, care simultan acopera principiile HACCP definite de Comisia Codex Alimentarius.
  • Oferirea unei descrieri clare a diferentelor dintre Punctele Critice de Control (CCPs), Programele Operationale Preliminare (PRPo) si Programele Preliminare (PRP).

De la ferma, in farfurie

Prevenirea, reducerea sau eliminarea pericolelor sigurantei alimentelor este importanta pentru a mentine un mediu igienic de-a lungul lantului alimentar. Standardul revizuit va include elementele cheie recunoscute pentru a asigura siguranta alimentului la fiecare nivel al lantului alimentar, pana in momentul consumului. Acestea sunt:

  • comunicarea interactiva de-a lungul lantului alimentar
  • o abordare sistematica a managementului
  • Programe Preliminare
  • Principii HACCP

Introducerea riscului de siguranta alimentara poate aparea la fiecare nivel al lantului alimentar, deci este esential sa se realizeze controale adecvate la fiecare etapa. Buna comunicare este esentiala pentru a asigura identificarea si controlul riscurilor alimentare la nivelul operational corespunzator. Siguranta alimentelor poate fi de aceea asigurata prin eforturile combinate ale tuturor partilor de-a lungul lantului alimentar, de la producatorii de furaje si producatorii primari la producatorii de alimente, transporatatori si operatori de depozitare si subcontractori, pana la detailisti.

A doua etapa

Experti din Buenos Aires au decis ca a doua CD va fi necesara pentru a avea un document de lucru mai matur. Sunt interese importante in joc ale actorilor din lantul alimentar global, ceea ce inseamna ca nivelul de consens nu a fost inca atins. Sarcina WG 8 este de a clarifica si comunica conceptele fundamentale in termenii cei mai simpli si concisi pentru a crea un standard care este inteligibil si usor de implementat in afaceri, mici sau mari, in sus sau in jos de-a lungul lantului alimentar.

Exista inca multe provocari. Trecerea prin a doua draft de comentarii cu partile interesate internationale va fi urmatoarea piatra de incercare. Intalnirea va avea loc intre 14–16 Iunie 2016 la Copenhaga, Danemarca.

Sursa: ISO.org