Numarul masinilor parintilor in rol de « taxi pentru copii », nu a crescut doar de la pandemie incoace. Nu exista nicio indoiala ca, atunci cand parintii isi conduc copiii la scoala, vor sa faca drumul spre scoala mai sigur. Dar greselile se pot intampla rapid in goana de dimineata: centurile de siguranta fixate incorect, scaunele pentru copii nepotrivite sau iesirea pe partea gresita a drumului, toate reprezinta mari pericole de care multi parinti nici macar nu sunt constienti.

„In timpul aglomeratiei de dimineata, multi parinti nu acorda suficienta atentie daca copiii lor isi pun centura de siguranta in mod corespunzator. Centura nu trebuie in niciun caz sa se frece de gat, ci trebuie sa fie ghidata astfel incat sa se sprijine pe umar”, explica Achmed Leser, expertul in trafic de la TÜV Thüringen. In caz contrar, riscul de ranire creste in cazul unui accident, iar gatul si capul copilului pot fi grav afectate. In cel mai rau caz, exista chiar riscul de strangulare sau de ranire grava a vertebrelor cervicale. Centurile de siguranta foarte rasucite sau chiar defecte nu ofera o protectie optima in caz de accident sau de franare de urgenta.

Achmed Leser recomanda doar utilizarea scaunelor pentru copii sau a inaltatoarelor adecvate si omologate individual. Pentru copiii de varsta scolara, sunt potrivite scaunele pentru copii din clasa de marime III, care sunt concepute pentru grupa de varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani si pentru o greutate de pana la 36 de kilograme. Pentru elevii din primii ani de scoala, acest lucru poate insemna ca trebuie sa treaca de la clasa de marime II la clasa de marime III de scaune. In general, scaunele pentru copii sunt pentru copiii cu varsta de pana la 12 ani sau cu o inaltime mai mica de 150 de centimetri.

„In cazul in care in masina este luat un singur copil, se recomanda sa se plaseze scaunul pentru copii in spatele scaunului pasagerului”, recomanda Achmed Leser. Acesta nu numai ca este considerat cel mai sigur loc din vehicul, dar face si ca urcarea si coborarea din masina sa fie mai relaxate atunci cand se opreste in fata scolii. In cazul autoturismelor, trebuie sa existe intotdeauna suficiente scaune adecvate pentru toti copiii.
In niciun caz soferii parinti nu trebuie sa ignore regulile de circulatie atunci cand duc copiii la scoala. „Bineinteles, oprirea fie in al doilea rand sau intr-o zona de parcare interzisa nu este permisa nici pentru masinile parintilor. Astfel poate fi pusa in pericol siguranta altor scolari, care de exemplu, vin cu bicicleta la scoala” avertizeaza expertul in trafic Leser.