Cu greu se poate concepe o calatorie astazi fara un smartphone, tableta, camera foto sau alte obiecte portabile. Cu toate acestea, in tururile prelungite in aer liber, nu este intotdeauna posibil sa gasiti o priza sau lipseste adaptorul potrivit pentru a incarca acumulatorii dispozitivelor. Acest lucru poate fi remediat, cel putin pentru un anumit timp, prin statii portabile de incarcare, asa-numitele power bank-uri. „ Power bank-urile functioneaza cu o baterie litiu-ion sau litiu-polimer si pot alimenta dispozitive electrice precum telefoane mobile, ceasuri inteligente sau camere cu energie electrica”, spune dr. Hermann Dinkler, expert in protectia impotriva incendiilor si a exploziilor de la Asociatia TÜV (TÜV Verband). „Cu toate acestea, aceste „ cutiute“ mici de alimentare pot fi periculoase in cazul unor daune materiale sau a unei utilizari neglijente”. In principiu, exista intotdeauna riscul de incendiu cu aceste baterii. Asociatia TÜV ofera informatii referitoare la aspectele la care consumatorii ar trebui sa acorde atentie atunci cand cumpara si utilizeaza bateriile externe.

Sprijin decizional la cumpararea unui power bank

Ca statie de alimentare mobila pentru dispozitive electrice, bateriile externe sunt potrivite pentru ca au o densitate energetica foarte mare si pot accesa ulterior electricitatea. Pe piata exista numeroase marci cu capacitati diferite. Cu toate acestea, exista si multe produse inferioare printre ele, care ademenesc consumatorii cu preturi mici si presupuse performante ridicate. „Folosirea bateriilor de incarcare inferioare poate deteriora dispozitivul care se incarca si poate duce chiar la consecinte fatale, cum ar fi incendii sau explozii”, avertizeaza Dinkler. Prin urmare, consumatorii ar trebui sa acorde atentie catorva caracteristici, atunci cand cumpara o “cutie de alimentare” pentru a fi in siguranta.

Atunci cand cumparati asigurati-va ca siguranta dispozitivului a fost testata

Din cauza riscului de incendiu, bateriile litiu-ion trebuie sa indeplineasca anumite cerinte de siguranta. Norma UN 38.3, specifica cerintele pentru transportul bateriilor cu litiu, iar standardul international IEC 62133-2 cuprinde aspectele legate de siguranta.
Cu marcajul CE, producatorii confirma ca respecta cerintele legale de siguranta. Prin urmare, consumatorii ar trebui sa se asigure ca bancile de putere poarta marcajul CE. Dar sa nu uitam faptul ca unele marfuri importate au un marcaj CE fals, unde abrevierea CE inseamna doar „China Export”.
Consumatorii ar trebui sa fie atenti la dispozitivele cu capacitate de incarcare mare, dar la un pret scazut. La fel, daca pe acestea nu este specificat niciun producator, este mai bine sa nu cumparati acel power bank. Marca GS si marcajul TÜV ofera detasat o siguranta in plus.
Daca sunteti in cautarea unui power bank pentru utilizare in exterior, ar trebui sa acordati atentie si unei certificari speciale de clasa de protectie. Un power bank certificat IP67, de exemplu, este rezistent la praf si in mare parte rezistent la apa. Este protejat in cazul unei scufundari temporare, pana la maxim 30 minute, la o adancime de maxim 1 metru.

Nu neglijati informatiile tehnice

Detaliile tehnice referitoare la capacitatea si conexiunile de incarcare sunt, de asemenea, criterii de decizie importante pentru o alegere buna.
Capacitate de incarcare: capacitatea unui power bank este data in miliamperi ore (mAh): cu cat are mai multi mAh un power bank, cu atat este mai mare capacitatea de incarcare. Aceasta valoare este o informatie deosebit de importanta atunci cand calatoriti cu avionul, deoarece nu toate power bank-urile pot fi transportate in avioane. Lasarea bancilor de putere in valiza este interzisa din motive de siguranta. Majoritatea companiilor aeriene permit power bank-uri cu o energie nominala de pana la 100 Wh, echivalentul a cca. 20.000 mAh, pentru a fi transportat in bagajul de mana. De aceea, turistii ar trebui sa se informeze in prealabil despre regulile companiei aeriene respective.
Conexiuni de incarcare: atunci cand cumparati un power bank, asigurati-va ca tensiunea de iesire (V) se potriveste cu dispozitivele care urmeaza sa fie alimentate cu energie. In caz contrar, dispozitivele ar putea fi deteriorate. In plus, bancile de putere contin adesea diferite conexiuni care incarca dispozitivele mobile cu diferite amperaje. Prin urmare, este necesar sa verificati ce conexiune este adecvata dispozitivului. Unele power bank-uri moderne au un mod de incarcare inteligent, cu ajutorul caruia dispozitivul conectat este recunoscut prin intermediul unui microcip si incarcarea poate fi reglata optim.

Aveti grija cand utilizati power bank-urile

Ca si in cazul tuturor bateriilor litiu-ion, si in cazul power bank-urilor exista un anumit risc de incendiu si explozie . In bancile de putere moderne, bateriile sunt prevazute cu puncte de rupere predeterminate ca masura de precautie, la care celulele se deschid inainte de a avea loc o explozie din cauza presiunii excesive. Cu toate acestea, manipularea incorecta sau utilizarea necorespunzatoare poate duce la accidente. „Daca o banca de alimentare este deteriorata, de exemplu, sau a cazut de la inaltime, poate aparea un scurtcircuit in interiorul celulei bateriei. In cel mai rau caz, caldura rezultata poate duce la un incendiu ”, spune Dinkler. Prin urmare, bancile de alimentare ar trebui sa fie intotdeauna manipulate cu grija, astfel incat consumatorii sa le poata folosi in siguranta si eficient cat mai mult timp posibil.

Monitorizati procesul de incarcare si depozitati corect power bank-urile

Pentru a identifica posibilele pericole din timp, consumatorii ar trebui sa verifice ocazional temperatura power bank-urilor in timpul incarcarii. Daca power bank-ul se incalzeste atat de mult in timpul incarcarii incat nu mai poate fi tinut in mana, conexiunea trebuie deconectata imediat. Pentru a evita supraincalzirea, power bank-urile nu trebuie lasate conectate la incarcator prea mult timp, de exemplu peste noapte.
Riscul de pericol de la power bank-uri poate fi, de asemenea, redus daca acestea sunt depozitate corect. Daca Power bank-urile nu sunt folosite o perioada lunga de timp, consumatorii nu ar trebui sa le descarce complet, ci in schimb sa efectueze incarcari partiale, din cand in cand, pentru a prelungi durata de viata a bateriei. In plus, consumatorii trebuie sa-si protejeze power bank-urile de temperaturile ridicate si de lumina directa a soarelui. In niciun caz nu trebuie lasate banci de putere in masina. Unor utilizatori le place sa puna power bank-ul si telefonul mobil conectat in buzunarul pantalonilor pentru un acces rapid, ceea ce ar putea fi periculos. „Caldura generata de power bank si de telefonul mobil poate provoca arsuri ale pielii prin textilele subtiri”, spune expertul in protectia impotriva incendiilor Dinkler.

Sursa: TÜV Verband
Internet: www.tuev-verband.de