Mobilierul din locuinta nu trebuie sa arate numai sic, ci trebuie sa si reziste cat mai mult. Proprietatile produselor, precum calitatea, robustetea si functionalitatea, sunt intrebari pe care le pune orice cumparator, dar trebuie pus pret si pe siguranta conferita de produs. Mobilierul tip dulap montat gresit, asezat nepotrivit sau daca acesta nu are suficienta stabilitate, ascunde pericolul de a se rasturna, avertizeaza expertii in securitatea produselor ai TÜV Thüringen.

Mobilierul tip dulap se insurubeaza si se monteaza pe peretii locuintei conform instructiunilor de montare. Dar atentie, atunci cand se dechid sertare, clapete/obloane si usi, mobila de tip dulap, asezata liber sau sprijinita de perete, poate avea tendinta de a se rasturna in cazul montarii gresite sau a asezarii nepotrvite. Usile se pot rupe, rafturile pot aluneca sau cadea sau chiar toata piesa de mobilier se poate prabusi sub greutatea proprie.

In Germania, mobilierul pentru locuinta trebuie sa indeplineasca cerintele standardului european EN 14749:2016. In acesta sunt definite si criteriile referitoare la securitatea stabilitatii mobilierului tip dulap. „Daca producatorul livreaza si un mijloc de fixare pe perete si daca acesta este necesar conform descrierii produsului pentru securitatea stabilitatii, este de la sine inteles ca pentru protectia personala este absolut necesara fixarea pe perete a comodei“, atentioneaza Mirko Mückenheim de la TÜV Thüringen.

Verificatorul securitatii produselor cunoaste partile slabe ale mobilierului tip dulap. „Pe standurile noastre de incercare a mobilierului putem face verificare amanuntita. In starea cu incarcare completa simulam situatii defavorabile, dar admisibile, ca de exemplu: toate usile sunt deschise si toate sertarele sunt trase, si in mod suplimentar se trage cu o forta definita de usi si sertare“, explica Mückenheim. Daca nu este asigurata securitatea stabilitatii mobilierului in domeniul de granita, producatorul poate livra impreuna cu mobilierul un mijloc de fixare pe perete de forma unor unghiuri din metal sau a unor agatatoare pentru dulap. In acest caz, se supune prevederilor cerintelor de securitate ale standardului de incercare al mobilierului, inclusiv fixarea pe perete. In functie de solicitare si de constructia peretelui trebuie acordata atentie alegerii corecte a suruburilor si diblurilor celor mai adecvate, pentru materialul de fixare.

Mirko Mückenheim recomanda cumparatorilor de mobilier sa fie atenti la marcajele independente de incercare precum „verificat TÜV“sau marcajul GS. In afara de aceasta expertul in securitatea produselor sfatuieste: „Mobilierul trebuie asamblat si montat intotdeauna conform instructiunilor specifice. Daca printre piesele livrate se afla si un mijloc de fixare de perete, aceasta trebuie si el montat dupa cum este prevazut. Este adevarat ca aceste mijloace de fixare lasa, dupa indepartarea mobilei, gauri urate in perete. Dar securitatea proprie si cea a copiilor este mai de pret. “Comodele, respectiv rafturile umplute la refuz, cantaresc adeseori peste o suta de kilograme. Daca se ajunge la rasturnare, pot fi incarcerate persoane si se pot produce raniri grave.”

„Copii mici sunt prin natura lor foarte curiosi, fiind fascinati de ceea ce se afla in spatele usilor dulapului. Ei nu pot inca aprecia corect pericolele existente. De aceea orice parti trase ale unei piese de mobilier, clapetele/obloanele si usile sunt o zona TABU pentru manutele lor, caci ar putea sa-si striveasca usor degetele cu acestea. Din acest motiv parintii nu ar trebui sa-si lase niciodata copiii nesupravegheati. Mirko Mückenheim recomanda montarea unei sigurante la usile dulapurilor si la rafturi, pentru copiii pana la o anumita varsta.