Gradinarii amatori reincep in aceasta perioada sa aiba mult de lucru. Fie cu masina de tuns iarba, la gradinarit sau in ateliere, in cazul muncii din timpul liber sau in cazul amatorilor pandesc o multime de pericole de ranire. O mare parte a accidentelor apare din cauza neatentiei si a nechibzuintei, spune expertul in protectia muncii de la  TÜV Thüringen. Acesta sfatuieste la precautie ridicata atunci cand se folosesc scari si unelte de taiat, precum si ferastraul. In gradinile din Germania se petrec anual accidente grave in urma cazaturilor de pe scara sau a taieturilor.

Primavara, cand infloresc primele flori, se gasesc multe de facut in gradina. Cu aceasta apar bineinteles si pericole, care pot duce la accidentari grave. Masinile de tuns gardurile vii, masinile de tuns iarba si drujbele se regasesc in ziua de azi in echipamentul standard al oricarui gradinar amator. Desigur ca utilizarea lor nu este periculoasa. Chiar daca folosirea lor nu pare usoara, expertul sfatuieste ca inainte de punerea in functiune a utilajului de gradina sa se citeasca instructiunile de utilizare. Indicatiile de siguranta din partea producatorului trebuie luate in consideratie. “Utilizarea masinilor trebuie sa fie aici in conformitate cu prevederile sale de intrebuintare. Pentru propria protectie se recomanda purtarea ochelarilor de protectie, a manusilor de protectie, a pantalonilor de protectie impotriva taieturilor si a unei incaltaminte adecvate. Cine economiseste in privinta echipamentului de siguranta risca sa ramana cu rani grave in urma unei accidentari”, avertizeaza Hauser.

In urmatoarele saptamani incepe sezonul de tuns iarba in micile gradini nemtesti. Gradinarii amatori ar trebui desigur sa aiba in vedere indicatiile de siguranta chiar si la utilizarea obisnuita a aparatelor. Majoritatea gradinarilor stiu ca la tunsul ierbii cu masini electrice trebuie sa fie atenti la firele de cablu. Totusi se petrec tot mai multe accidente din cauza neatentiei. Masinile electrice de tuns iarba nu au voie sa fie utilizate cand e umezeala, cablurile cu defectiuni din punctul de vedere al izolarii trebuie inlocuite de urgenta. O atentie sporita trebuie sa existe la utilizarea taietoarelor de margini, mai ales la cele care sunt prevazute cu un cutit. Ken Hauser recomanda purtarea incaltamintei de siguranta la tunderea ierbii. De asemenea trebuie pastrata o distanta suficient de mare fata de o alta persoana pentru a evita aruncarea violenta de pietre si crengute si astfel sa se ajunga la alte pericole.

Multe unelte de gradinarit precum masina de tuns iarba, suflatorul de frunze, foarfecele pentru garduri vii si drujbele cauzeaza un nivel de zgomot partial ridicat. Expertul in protectia muncii recomanda purtarea unei protectii pentru auz la folosirea acestor aparate si luarea in consideratie a locuitorilor si vecinilor. “La lucrul cu masini de gradina cu motor trebuie sa se tina cont de prevederile legale. In acest sens, diverse legi si reglementari stabilesc timpii de utilizare a aparatelor. Local pot exista chiar reguli specifice pentru acel loc”, spune expertul in protectia muncii Ken Hauser.