Asa cum ii apartin constructorului casca de protectie si incaltamintea de protectie, sudorului manusile si ochelarii de protectie, asa i se cuvine si angajatului la birou locul de munca ergonomic. Dreptul la echipamentul de munca si echipamentul individual de protectie este in ziua de azi divers. Pe de o parte ar trebui prevenite accidentele de munca, pe de alta parte angajatii nu au voie sa sufere prin utilizare  nicio leziune pe baza efortului fizic. Pe lânga pericolele la locul de munca, un rol important in lumea moderna si evoluata din punct de vedere tehnologic a muncii il joaca si incarcarile psihice, care trebuie depasite in viata de zi cu zi.

Flexibilitatea, productivitatea si capacitatea de acomodare se regasesc tot mai des in descrierile pentru locul de munca. Eforturile psihice cresc insa la locul de munca: disponibilitatea permanenta, fluxul mare de e-mail-uri, concentrarea crescuta, volumul mare de munca, flexibilizarea proceselor intrepriderii sau conditiile directe de munca ii pregatesc angajatorului noi provocari. De obicei aceste incarcari nu apar niciodata singure, ci exista contributia mai multor factori care pot avea efecte negative asupra psihicului.  Incarcaturile multiple precum monitorul nepotrivit sau asezat gresit, turele de noapte interminabile sau pauzele neavantajoase sau prea scurte, precum si solicitarea excesiva sau subsolicitarea, munca intr-un mediu cu zgomot si caldura sau chiar teama de a nu pierde locul de munca influenteaza in mod negativ organismul. Daca adaugam si comportamentul nepotrivit de conducere al sefului sau atmosfera neplacuta la serviciu, nu ne aflam departe de diagnosticul unei imbolnaviri psihosomatice.

EN ISO 10075 ofera un prim indiciu important si poate fi utilizat ca manual de instructiuni, in legatura cu modul in care trebuie sa se evite aceste riscuri in organizatie. Expertul in protectia muncii Ken Hauser de la  TÜV Thüringen, recomanda firmelor sa se documenteze in mod amplu in privinta protectiei muncii si sa evalueze locurile de munca, daca sunt respectate prevederile legale. “Asa pot fi minimizate riscurile ca angajatii sa esueze inclusiv din cauza eforturilor psihice. O organizare ergonomica a locului de munca poate contribui la aceasta. In ziua de azi, evaluarea pericolului la locul de munca, include pe langa examinarea riscurilor fizice inclusiv pe cele psihice implicate”, explica Hauser.