La 01.01.2017 a intrat in vigoare un amendament la legea germana a cogenerarii (KWKG2017). Prin acesta au fost din nou actualizate conditiile de subventionare a producerii simultane de energie electrica si termica in instalatiile de cogenerare. 

Noul amendament inaspreste conditiile pentru subventionarea instalatiilor de cogenerare noi si modernizate. Cea mai semnificativa modificare vizeaza instalatiile de cogenerare cu puterea electrica intre 1 si 50 MW. In locul unei bonificatii fixe (bonus de cogenerare), noul amendament prevede ca operatorii de instalatii cu puterea situata in intervalul mentionat sa aplice pentru subventie in cadrul unei licitatii. Se organizeaza licitatii atat pentru instalatii noi cat si pentru instalatii modernizate. In cazul instalatiilor modernizate din domeniul de putere mentionat, gradul de innoire a instalatiei trebuie sa fie de minim 50%.

In plus, este prevazuta subventionare exclusiv pentru energia electrica produsa prin cogenerare si injectata in retea, nu si pentru cea utilizata pentru serviciile interne. Se fac exceptii numai pentru instalatii de cogenerare cu puterea electrica de pana la 100 kW precum si pentru instalatii de cogenerare din industriile cu cost ridicat al energiei electrice, pentru care este prevazuta subventie si pentru energia electrica autoconsumata.

Totusi, si in noul cadru legal poate fi rentabila autoproductia de energie electrica.

Va acordam suport si evaluam independent, neutral in raport cu producatorii si cu viziune tehnologica larga, conceptele de producere a energiei si de modernizare din punct de vedere al economicitatii si al respectarii conditiilor de subventionare.