Anual in Germania au loc aproximativ 200 000 de incendii, la care apar pagube in valoare de zeci de milioane. Una dintre cauzele principale ale incendiilor sunt instalatiile electrice. Mai mult chiar, se estimeaza ca unul din trei incendii a fost provocat de cablurile electrice, aparatele electrice sau instalatiile electrice defecte sau dimensionate gresit.

Institutul pentru prevenirea si cercetarea pagubelor al asiguratorilor, indica in statistica sa privind situatia incendiilor, electricitatea, drept cauza principala a 33% dintre acestea. Multe dintre aceste incendii ar fi putut fi evitate, daca instalatiile electrice ar fi fost verificate periodic de catre personalul de specialitate. In caz de daune, intreprinderea respectiva este amenintata suplimentar, pe langa oprirea productiei si de o eventuala anulare a asigurarii.

Multi proprietari, chiriasi si angajatori nu sunt constienti de responsabilitatea lor ca detinatori de instalatii electrice. Expertii in domeniul electric ai TÜV Thüringen sfatuiesc insistent  efectuarea verificarilor prevazute prin legislatie asupra instalatiilor electrice stabile sau temporare, de catre un expert autorizat. Astfel, in cazul contractelor de asigurare a cladirilor, cu clauza convenita privind asigurarea la foc, este valabil un termen reglementat de un an pentru verificarea  periodica a instalatiilor electrice.

Protectia sanatatii reprezinta una dintre indatoririle speciale ale angajatorului fata de angajati. El este obligat prin lege sa evalueze si sa dispuna verificarea periodica a pericolelor datorate mijloacelor de actionare electrice, inainte de prima lor utilizare, respectiv dupa efectuarea de modificari importante.

Chiar si aparatele electrice de mici dimensiuni ascund un risc de incendiu care nu trebuie subevaluat. Pentru intreprinderi este prevazuta, conform ordonantei privind prevenirea accidentelor, verificarea periodica a acestora. O sursa de incendiu o reprezinta permanent distribuitoarele de prize electrice (dozele de ramificatie). Conectarea in serie a distribuitoarelor de prize electrice nu este admisibila. Cine desconsidera indicatiile de avertizare mentionate de producator pe panourile de ramificatie, risca supraincalzirea instalatiei sau chiar un incendiu din cauze electrice. Asadar, mare atentie la conexiunile instalatiilor electrice de mici si mari dimensiuni!