Stimati parteneri TÜV Thüringen,

Incepand cu luna octombrie, vom avea un nou standard, mai exact, este vorba de standardul ISO 45001. Ce este de fapt ISO 45001? Ce schimbari va aduce acest standard? Cum face referire la alte standarde si cui se adreseaza acest standard? Aflati direct de la specialisti cum va ajuta acest standard.

Conform statisticilor, peste  6300 de oameni mor zilnic din cauza accidentelor de munca sau a bolilor profesionale. Problema accidentelor si bolilor profesionale este prioritara. Astfel de situatii sunt dificile pentru angajatori cat si pentru  economie in general, avand drept consecinta pierderi de vieti omenesti sau pensionari anticipate si acordarea de prime de asigurare substantiale.

Pentru a preveni, respectiv, a elimina aceste probleme, ISO incearca sa dezvolte un nou standard: „ISO 45001 Sisteme de management al sanatatii si securitatii ocupationale” – Cerinte ce vor ajuta organizatiile sa reduca aceste probleme prin imbunatatirea sigurantei angajatilor, reducerea riscurilor si crearea unor conditii de munca mai bune si mai sigure pentru toti angajatii.

 Cum face ISO 45001 referire la alte standarde?

 Standardul este in prezent in curs de elaborare de catre un comitet de experti in sanatate si securitate in munca si va aborda un alt sistem de management, ca si cele conform ISO 14001 si ISO 9001. Se vor lua in considerare si alte standarde internationale in acest domeniu, cum ar fi OHSAS 18001, precum si ghiduri ale Organizatiei Internationala a Muncii ILO-OSH Guidelines.

Ce este ISO 45001?

 ISO 45001 este un standard international care specifica cerintele pentru sanatate si securitate la locul de munca, care trebuie respectate in cadrul unui sistem de management (OH&S). Acest standard permite unei organizatii sa imbunatateasca performantele OH&S in prevenirea accidentelor de munca si a problemelor de sanatate. ISO 45001 este destinat sa fie aplicabil oricarei organizatii, indiferent de dimensiunea, tipul si natura sa. Toate cerintele sale sunt destinate a fi integrate in procesele de management proprii unei organizatii.

Cand va fi disponibil?

Proiectul  va fi disponibil prin intermediul site-ului oficial ISO odata ce ajunge in faza de dezbatere publica (DIS) si Final Draft (FDIS), standard ce va fi publicat pana  in octombrie 2016.

Cui i se adreseaza acest standard?

Raspunsul este simplu: tuturor organizatiilor.
Nu conteaza daca organizatia dumneavoastra este mica, un conglomerat la nivel mondial sau daca este o organizatie non-profit, o organizatie de caritate, o institutie academica, sau un departament guvernamental. Atata timp cat organizatia dumneavoastra are oameni care lucreaza in cadrul  sau, acest standard va priveste in mod direct

Noutati si schimbari semnificative ce vor fi aduse de ISO 45001:2016 

 • ISO 45001 va inlocui 24 standarde nationale printre care si BS OHSAS 18001.
 • ISO 45001 impune organizatiilor sa isi imbunatateasca performantele, luand in considerare oportunitatile. Standardul cere angajamentul si implicarea liderilor si a managementului de varf.
 • ISO 45001 are continutul integrabil cu ISO 9001 si ISO 14001.
 • Se vor utiliza termeni noi precum “informatie documentata” si se va renunta la termeni precum “document” si “inregistrare”

Care vor fi beneficiile utilizarii ISO 45001?

ISO 45001 pe baza sistemului de management OH & S va permite organizatiilor sa isi imbunatateasca performantele OH & S prin:
• elaborarea si punerea in aplicare a unei politici OH & S
• stabilirea unor procese sistematice care iau in considerare riscurile si oportunitatile sale, precum si cerintele legale

 • determinarea pericolelor si a riscurilor OH & S asociate cu activitatile sale, pe care cauta sa le elimine sau sa le tina sub control, pentru a minimiza efectele potentiale ale acestora
  • instituirea unor controale operationale pentru a gestiona riscurile OH & S si respectarea cerintelor legale
  • cresterea gradului de constientizare a riscurilor OH & S
  • evaluarea performantelor  OH & S si imbunatatirea lor prin luarea de masuri adecvate
  • imbunatatirea capacitatii sale de a asigura conformarea cu problemele de reglementare
 • reducerea costurilor incidentelor
  • reducerea timpilor de inactivitate si a costurilor de perturbare a activitatii
  • reducerea costului primelor de asigurare
  • reducerea absenteismului angajatilor
  • recunoasterea faptului ca au atins un punct de referinta international (ceea ce ar putea influenta pozitiv clientii in constientizarea responsabilitatilor sociale)

Ce NU este reprezentativ pentru ISO 45001 …

– ISO 45001 nu mentioneaza criteriile specifice de performanta pentru OH & S

– ISO 45001 nu abordeaza in mod specific aspecte, cum ar fi siguranta produselor, pagubele materiale sau impactul asupra mediului, dar nici organizatia nu este obligata sa tina seama de aceste aspecte, cu exceptia cazului in care prezinta un risc pentru angajatii sai.

– ISO 45001 nu este un document cu caracter obligatoriu, ci un instrument de management pentru utilizarea voluntara de catre organizatii, al carui scop este acela de a elimina sau reduce la minimum riscul de accidentare.

Pentru intrebari suplimentare cu privire la ISO 45001, va invitam la cursurile noastre aici

Cu stima,

Organismul dumneavoastra de certificare al TÜV Thüringen e.v prin TUVKarpat in Romania

 

Sursa: http://www.iso.org , Auditor V. Zamfir, Auditor N. Tanase