Stimati Parteneri TÜV Thüringen,

Asa cum stiti, publicarea ISO 14001: 2015 a avut loc in Septembrie 2015.

Mai jos vom aminti principalele modificari ale ISO 14001:2015 in comparatie cu ISO 14001:2004:

Standardul ISO 14001:2015 se bazeaza pe Anexa SL, denumita noua structura de nivel inalt / „the new high level structure (HLS)”, care ofera un cadru comun pentru toate standardele sistemelor de management. In acest fel, se asigura coerenta si alinierea diferitelor standarde pentru sistemele de management, se utilizeaza aceleasi sub-cerinte conform structurii de nivel inalt si se aplica un limbaj comun in toate standardele.

Cele mai importante schimbari din standard sunt:

–          Accent pe leadership

–          Concentrare pe managementul riscului

–          Accent pe masurarea obiectivelor si schimbare

–          Comunicare si constientizare

–          Mai putine cerinte prescriptive

Anexa SL contine 10 cerinte:

Cerinta 1 – Domeniu de aplicare

Cerinta 2 – Referinte normative

Cerinta 3 – Termeni si definitii

Cerinta 4 – Contextul organizatiei

Organizatia trebuie sa identifice problemele interne si externe care pot avea un impact asupra rezultatelor intentionate, precum si toate partile interesate si cerintele acestora.

Organizatia trebuie sa documenteze domeniul de aplicare si limitele sistemului de management in conformitate cu obiectivele afacerii.

Cerinta 5 – Leadership

O mai mare implicare a top managementului in sistemul de management al organizatiei. Top managementul trebuie sa integreze cerintele sistemului de management de mediu în procesele principale ale afacerii, sa se asigure ca sistemul de management de mediu atinge rezultatele intentionate si sa aloce resursele necesare. De asemenea, top managementul are responsabilitatea de a comunica importanta sistemului de management de mediu si de a intensifica in randul angajatilor constientizarea si implicarea.

Cerinta 6 – Planificare

Este axata pe planificarea riscurilor (ce, cine, cum si cand) si propune o abordare care inlocuieste actiunile preventive si reduce nevoia de actiuni corective.

Obiectivele trebuie sa fie masurabile, monitorizate, comunicate, aliniate cu politica sistemului de management de mediu si actualizate la nevoie.

Cerinta 7 – Suport

Aceasta cerinta se refera la resurse, comunicare interna si externa si informatii documentate (acest termen ii inlocuieste pe urmatorii: documente, documentatie, inregistrari).

Cerinta 8 – Operare

Cerinta se refera la procese interne si externalizate. Procesele generale de management trebuie sa includa criterii pentru controlul lor si modalitati de a raspunde la schimbari intentionate sau neintentionate.

Cerinta 9 – Evaluarea performantei

Organizatia trebuie sa determine ce, cum si cand trebuie monitorizat, masurat, analizat si evaluat. Auditul intern este parte a acestui proces, la fel analiza de management.

Cerinta 10 – Imbunatatire

Se refera la neconformitati si actiuni corective si la strategii de imbunatatire continua.

Datorita orizontului extins al modificarilor ISO 14001:2015 in comparatie cu ISO 14001:2004, recomandam tuturor utilizatorilor ISO 14001 sa se concentreze tot mai mult pe gestionarea aspectelor precum:

–          Importanta crescuta a managementului de mediu in cadrul proceselor organizatiei referitoare la planificarea strategica,

–          Accent pe leadership,

–          Initiativele proactive de protejare a mediului,

–          Imbunatatirea performantei de mediu,

–          O gandire care sa ia in considerare ciclul de viata in abordarea aspectelor de mediu,

–          Adaugarea unei strategii de comunicare.

Organizatia noastra are un certificat TÜV Thüringen.

Ce pasi pot face in continuare?

Pentru certificatele eliberate de TÜV Thüringen, se vor aplica urmatoarele termene limita pentru tranzitia de la versiunea curenta la noua revizie a ISO 14001, in conformitate cu reglementarile ISO:

  • Dupa publicarea noului standard (se asteapta Septembrie 2015), devine aplicabila o perioada de tranzitie de 3 ani. In aceasta perioada de tranzitie ISO 14001:2004 este inca valabil si este posibila certificarea conform acestuia. Dupa expirarea perioadei de tranzitie, in Septembrie 2018, toate certificatele pentru ISO 14001:2004 nu mai sunt valabile.
  • Valabilitatea certificatelor existente pentru standardul ISO 14001:2004 trebuie sa se limiteze la sfarsitul perioadei de tranzitie, ceea ce inseamna pana la terminarea celor 3 ani dupa publicarea standardului ISO 14001:2015.
  • Se asteapta ca din Septembrie 2018, sa fie posibila doar certificarea conform noii revizii a standardului.
  • Se permite eliberarea de certificate conform ISO 14001:2015 dupa auditul on-site in companie.

Organismul de Acreditare german al DAkkS a publicat, cu referire la timpul de audit, pentru tranzitia la noul ISO 14001:2015, urmatorii termeni de referinta:

  • Se poate face tranzitia la noul standard in cadrul unui audit de supraveghere, la timpul calculat adaugandu-se cel putin 20% dar minim 0,5 zile/ om.
  • Tranzitia la noul standard in cadrul unui audit de recertificare necesita un timp suplimentar de cel putin 10% dar minim 0,25 zile/ om.

In plus, este de asemenea posibil sa se faca tranzitia la noul standard, intr-un audit programat suplimentar, luandu-se in considerare reglementarile mentionate mai sus.

Modificari fata de termenele si procedurile mentionate pot aparea in functie de noile determinari ale organizatiei ISO sau ale Organismului de Acreditare German. In acest caz, veti primi informatii suplimentare de la noi.

Pentru intrebari suplimentare cu privire la ISO 14001:2015, va rugam sa ne contactati.

Cu stima,

Organismul dvs. de certificare al TÜV Thüringen e.V. prin TÜVKarpat in Romania