Incepand cu octombrie 2017, standardul ISO 50003:2014 impune organismelor acreditate pentru certificarea sistemelor de management al energiei, efectuarea unor analize mai riguroase in cadrul procesului de auditare.

Termenul de tranzitie catre aplicarea standardului  ISO 50003:2014 expira in octombrie  2017. Incepand de atunci, organismele acreditate pentru certificarea sistemelor de management al energiei (SMEn) conform ISO 50001 sunt obligate sa aplice cerintele si prevederile sporite ale noului standard.

Cea mai mare provocare pentru organizatiile cu sistem de management al energiei certificat este nu numai mentinerea unui sistem de management destinat cresterii eficientei energetice, ci si probarea eficientei lui cu indicatori concreti. In acest scop, imbunatatirea obiectiva a eficientei energetice trebuie documentata prin marimi fizice masurabile si trasabile. O documentare deficitara  in acest sens poate genera neconformitati in cadrul procesului de certificare.

Standardele ISO 50006:2014 si ISO 50015:2014 contin prinicipiile de baza si liniile directoare in acest scop si ofera instructiuni practice pentru a face masurabile performantele energetice prin utilizarea  nivelului energetic de referinta (in engleza: energy baseline, EnB) si a indicatorilor de performanta energetica (in engleza: energy performance indicator, EnPI).