In sfarsit a sosit mult-asteptatul concediu de vara. In concediu portmoneul sta deschis mai lejer, asa ca fara prea mult rationament, se cumpara un obiect sau altul, respectiv un suvenir sau altul. Dar atentie: majoritatea vanzatorilor nu recunosc la fata locului cat de siguri sunt in realitate colacii pentru inot cumparati la un pret avantajos, daca ochelarii de soare ofera intr-adevar protectie UV sau daca este vorba eventual de un produs falsificat.  TÜV Thüringen va recomanda ca atunci cand aveti dubii, sa va abtineti de la cumparaturi.

Preturile avantajoase, mai ales in strainatate, atrag dupa sine achizitia de produse tipice pentru concediu, cum ar fi articole pentru plaja, imbracaminte de vara sau ocazie, de asa-zise articole de firma. La magazinul de pe plaja se cumpara repede o saltea gonflabila sau o jucarie pentru apa pentru cei mici, plus o pereche de ochelari de soare in trend, un tricou nou de firma, o pereche de sandale pentru plaja si totul la doar cativa Euro. Dar astfel de asa-zise ocazii de concediu ascund pericole. Articolele ieftine pot contine substante periculoase. Masele plastice pot de exemplu contine emolienti cancerigeni sau mutageni, cum ar fi ftalatii. „Daca produsul miroase neplacut a gudron sau iute, atunci de obicei contine substante nocive“, ne lamureste Marko Beckmann, expertul in siguranta produsului al TÜV Thüringen.

Jucariile pentru apa si accesoriile pentru inot, care se vand in Uniunea Europeana (UE), trebuie sa corespunda respectivelor standarde si directive si trebuie sa fie marcate. In EU produsele trebuie marcate cu marcajul EN 71 si cu marcajul CE. Jucariile gonflabile pentru apa nu trebuie confundate cu accesoriile ajutatoare pentru inot, pentru acestea din urma este valabil standardul de control EN 13138-1. „Daca produsele sau ambalajele nu au respectivele marcaje sau daca nu se dau informatii despre producator, atunci in general este de preferat sa renuntati la cumpararea produsului.“, va sfatuieste Marko Beckmann.

Ochelarii de soare sunt un accesoriu indragit de concediu, mai ales in vacanta de vara. Dar este de preferat sa-I cumparati in magazinele de specialitate. Riscul de a cumpara la ofertele avantajoase ochelari inferiori calitativ, cu lentile fara protectie UV, este prea mare. Radiatia ultravioleta a luminii soarelui este daunatoare pentru ochiul uman.  Ochelarii de soare fara protectie UV intareste efectul negativ. Si in acest caz expertul in produse Marko Beckmann va sfatuieste sa tineti seama de marcajul CE si suplimentar de trimiterea la standardul ISO 12312-1. Desi aceste indicatii prin care produsul corespunde directivei europene sunt pe raspunderea proprie a producatorului, totusi ele ofera cumparatorului un prim reper de referinta. Referitor la lentilele de soare ar trebui sa existe indicatii ca „UV 400“ sau  „100%  protectie UV“. „Dar in cazul produselor falsificate astfel de indicatii precum si marcajul CE sunt de asemenea imitate. Cine nu vrea sa riste, in caz de indoiala ar trebui sa evite sa cumpere “, va sfatuieste Marko Beckmann de la TÜV Thüringen.