Vremea urata, carosabilul ud sau murdar, frunzele si vizibilitatea proasta fac viata grea soferilor toamna. Acum sunt necesare stergatoare bune si vizibilitate clara. Expertii in circulatie ai TÜV Thüringen va sfatuiesc la prudenta deosebita in traficul rutier.

Nu exista date statistice cu privire la numarul anual de accidente datorate parbrizelor murdare, respectiv vizibilitatii reduse prin parbriz. Dar cine se afla la drum cu dare si pelicula murdara pe parbriz, risca mai ales in anotimpul rece sa observe prea tarziu pe ceilalti participanti la trafic, sau chiar sa provoace un accident.

Frunzele de sub stergatoare pot provoca suplimentar dare pe parbriz. Expertul in vehicule Torsten Hesse de la TÜV Thüringen va sfatuieste sa tineti seama de vizibilitatea clara. Stergatoarele de parbriz sunt foarte solicitate mai ales toamna si iarna. „Pentru a avea o vizibilitate clara trebuie sa fie suficienta apa in rezervor. Stergatoarele care sterg prost ar trebui schimbate din timp. Cine amana schimbarea din motive de costuri pana la primavara risca, datorita vizibilitatii proaste, implicarea intr-un accident“, da de gandit Hesse. „Parbrizul trebuie acum curatat mai des“, este de parere expertul in circulatie. Se recomanda de asemenea sa aveti in masina un bidon de rezerva cu lichid de parbriz. „Deosebit de perfide sunt frunzele prinse sub stergatoare. Ele pot deteriora lamelele de sters si in plus, manjesc parbrizul“, ne lamureste Hesse. Alta cale nu exista, frunzele trebuie indepartate manual.“

Pe cat de neplacute sunt frunzele umede pe parbriz, pe atat de periculoase sunt ele pe carosabil. Toamna, soferii ar trebui sa se astepte la carosabil ud si murdar, la vizibilitate redusa, oscilatii de temperatura cu chiciura sau averse de zapada, ceata brusca, traversarea soselei de catre animale salbatice si soare coborat. „Sofatul pe drumuri de toamna este mai pretentios decat vara. Atitudinea la sofat trebuie adaptata la conditiile modificate“, spune expertul in circulatie Torsten Hesse. Se recomanda schimbarea anvelopelor cu cele de iarna cel mai tarziu in Noiembrie.