Vacanta de vara s-a terminat si mii de elevi participa din nou la traficul rutier si trebuie sa faca fata deplasarilor zilnice la scoala si inapoi. Conform statisticilor privind accidentele, in special copiii de scoala, care merg pe jos sau cu bicicleta sunt in mod special expusi riscului.

Desi accidentele in care au fost implicati elevi au scazut semnificativ anul trecut, din cauza pandemiei, expertii in trafic se asteapta din pacate iarasi la cresterea numarului de accidente in care sunt implicati elevi in acest an, mai ales din cauza revenirii la cursuri. Cei mai expusi sunt copiii care merg pe jos sau cu bicicleta. „Dupa vacante, conducatorii auto ar trebui sa acorde mai multa atentie copiilor si tinerilor care participa din nou la traficul rutier”, atrage atentia expertul in trafic Achmed Leser de la TÜV Thüringen. Mai ales copiii mai mici, care se indreapta singuri spre scoala pentru prima data si sunt inca lipsiti de experienta, au nevoie de atentia noastra speciala.

Cateodata, la o examinare mai atenta, cel mai scurt traseu spre scoala se dovedeste adesea a nu fi cel mai sigur. In special traversarea drumurilor aglomerate si a intersectiilor reprezinta o provocare pentru cei mai tineri participanti la trafic.
Parintii ar trebui sa insiste ca ai lor copi sa treaca strada doar pe trecerile de pietoni sau pe la semafor si sa le explice cu tarie ca, din pacate, nu toti conducatorii auto sunt atenti. In orice caz, traseul spre scoala ar trebui ales astfel incat traversarea drumurilor sa se faca numai in zone bine vizibile. Traversarea drumului printre masinile parcate creste considerabil riscul de accidente, deoarece, din cauza siluetei lor mai mici, pentru soferi, copiii sunt mult mai putin vizibili decat adultii.

Prin urmare, parintii ar trebui sa exerseze mersul pe jos spre si de la scoala cu copiii lor”. Elevilor din clasa intai, in special, ar trebui sa li se explice in detaliu pericolele specifice din traficul rutier inainte de a fi nevoiti sa se deplaseze singuri spre scoala. De asemenea, parintii ar trebui sa le semnaleze situatiile de trafic deosebit de periculoase pe drumul spre scoala”, recomanda Achmed Leser. In orice caz, nu este vorba de un timp record, ci mai degraba de cea mai sigura ruta. „O mica deviere se dovedeste adesea a fi o ruta mai putin periculoasa”, spune expertul in trafic.

„Dupa ultima lectie, scolarii vor sa ajunga cat mai repede acasa. Pe drumul spre casa, nu se gandesc daca ceilalti participanti la trafic ii vor observa. Experienta arata ca accidentele din imprudenta la traversarea drumului sunt deosebit de frecvente in special in primele ore ale dupa-amiezii. Prin urmare, soferii ar trebui sa fie intotdeauna pregatiti pentru un copil care traverseaza strada pe neasteptate”, spune Leser.
Multi elevi se bazeaza pe transportul public. Si aici exista pericole, in special la urcarea si coborarea din autobuz.
Scolarii care merg cu bicicleta la scoala trebuie sa cunoasca foarte bine traseul si sa fie capabili sa se descurce cu bicicleta in siguranta. Si in acest caz, este recomandabil sa exersati cu copilul drumul spre scoala. O bicicleta dotata corespunzator pentru drum si o casca de bicicleta sunt, speram, un lucru firesc pentru copii si parinti.