Vremurile cu energie ieftina s-au incheiat, in schimb, de luni de zile ne confruntam cu o crestere drastica a preturilor. Fie ca este vorba de gaz, de electricitate, de petrol sau chiar de combustibil: criza energetica actuala provoaca cresteri de preturi inimaginabile. Pentru multi consumatori, preturile actuale fac o gaura enorma in bugetul casnic, deoarece, pe langa facturile semnificativ mai mari pentru incalzire si electricitate, in multe cazuri vor exista si plati suplimentare considerabile. Guverne din aproape toate tarile au dorit sa incerce sa contracareze acest lucru cu o frana a pretului la gaze si o frana a pretului la electricitate, dar economisirea energiei ramane la ordinea zilei. Cei care urmeaza cateva sfaturi si isi reduc astfel propriul consum pot cel putin sa atenueze cat de cat efectul cresterii preturilor. Chiar si o schimbare moderata de comportament poate economisi cativa kilowati ora de electricitate si cativa metri cubi de gaz.

 

La ce ar trebui sa acordam mai multa atentie?

Aerisiti instalatiile de incalzire si faceti revizia intregului sistem

Un sistem de incalzire care nu este ventilat sau este setat incorect nu functioneaza eficient. Este nevoie de mult mai multa energie pentru a incalzi camerele la aceeasi temperatura. Prin urmare, sistemul de incalzire ar trebui sa fie reglat si intretinut corect de catre un profesionist inainte de inceperea sezonului utilizare a acestuia. Simpla injumatatire a sistemului de incalzire poate economisi pana la 15% din energie. Adesea, temperaturile de debit sunt setate prea sus sau apa calda este furnizata in momente in care nu este necesara. Neincalzirea incaperilor nefolosite si scaderea temperaturii din camera au, de asemenea, un potential enorm de economisire: aproximativ 6% din costurile de energie pot fi economisite daca temperatura din camera este redusa cu doar un grad. Utilizarea termostatelor inteligente poate, de asemenea, sa economiseasca de la 5% pana la 8%.

Utilizati surse de lumina cu consum redus de energie

O casa luminata este placuta la vedere, dar, in functie de durata si de numarul de surse de lumina, aceasta determina si un consum de energie electrica care nu trebuie subestimat. Daca alegeti lampi moderne cu LED-uri pentru iluminatul casei dvs., puteti economisi multa energie. Conversia se amortizeaza de obicei dupa numai cateva luni. De exemplu, tuburile fluorescente cu LED-uri consuma cu pana la 50 % mai putina energie decat tuburile fluorescente conventionale. Cu toate acestea, sursele de lumina care nu sunt necesare ar trebui sa fie intotdeauna oprite, de exemplu, atunci cand se paraseste camera sau cand zona respectiva nu mai este utilizata.

Evitati stand-by-ul

Pornirea televizorului din confortul canapelei: Aceasta comoditate populara in camerele de zi poate consuma mai multi kw-ora de energie electrica pe parcursul anului. Desi este extrem de convenabil sa operam dispozitive electronice, cum ar fi televizoarele, computerele, monitoarele sau receptoarele, in mod permanent in modul stand-by, in timp, acest lucru provoaca un consum suplimentar care este adesea subestimat si usor de evitat.

Televizoarele LCD mai vechi, consuma pana la 14 wati in modul standby, chiar daca nu sunt folosite. Dar si PC-ul in modul sleep sau incarcatorul nefolosit al telefonului mobil in priza consuma energie electrica in mod secret si neobservat.

Calculata pe parcursul unui an, deconectarea sursei de alimentare poate economisi cativa euro pe dispozitiv. Prizele multiple care pot fi deconectate pot fi, de asemenea, de ajutor: cu un singur clic, toti consumatorii conectati pot fi deconectati.

Utilizarea eficienta a aparatelor de uz casnic

Aparatele electrice mari, cum ar fi masinile de spalat rufe, uscatoarele, masinile de spalat vase, cuptoarele si frigiderele au devenit indispensabile in fiecare gospodarie. Cu toate acestea, ele nu aduc doar confort, ci sunt adesea si printre cele mai mari consumatoare de energie electrica. Dar, de asemenea, puteti economisi multa energie folosindu-le: La fel ca si masina de spalat vase, masina de spalat trebuie sa fie intotdeauna incarcata cat mai mult posibil. Alegerea programului de spalare potrivit poate reduce consumul de energie electrica. Adesea, programul de spalare la 30 sau 40 de grade este suficient, in locul celui de 60 de grade, care consuma mai multa energie. Daca va uscati rufele pe un suport de rufe in loc sa le puneti in uscator, economisiti bani si faceti ceva si in legatura cu climatul uscat al camerei. In functie de gradul de murdarire a vaselor, masina de spalat vase ar trebui sa functioneze, daca este posibil, si in modul Eco, care economiseste energie, si nu in programul rapid, care consuma mult mai multa energie electrica. Astfel, se poate economisi pana la 40 % din energia electrica utilizata pentru fiecare ciclu de spalare. 

Si chiar si atunci cand gatiti si coaceti, “tehnologia” potrivita poate economisi multa energie. De exemplu, utilizarea unui ceainic sau a capacului de pe oala atunci cand incalziti apa poate contribui la economisirea energiei. Un potential de economisire care nu trebuie subestimat poate fi exploatat prin utilizarea optima a caldurii reziduale cu putin timp inainte de sfarsitul timpului de gatire. Utilizarea functiei de convectie a cuptorului permite gatitul la temperaturi mai scazute, ceea ce economiseste, de asemenea, energie.  

Totusi, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din gospodarie este frigiderul, deoarece acesta functioneaza non-stop pe tot parcursul anului. Consumul de energie depinde de mai multi factori, dar mai ales de dimensiunea aparatului si, bineinteles, de clasa de eficienta energetica. In ultimii ani s-au dezvoltat multe in acest domeniu: in special in cazul frigiderelor, multe aparate au ajuns in cea mai inalta clasa de eficienta energetica A+++. Acest lucru nu a facilitat comparatia pentru consumatori, deoarece diferentele de eficienta energetica erau greu de recunoscut la prima vedere. Din martie 2021, a intrat in vigoare noua eticheta energetica a UE, care ofera mai multa transparenta. Clasele de la A la G si scara colorata au fost pastrate, dar s-a renuntat la subdiviziunea familiara in clasele A+. Cu toate acestea, conform noii clasificari, un frigider A+++, clasificat anterior ca fiind deosebit de eficient din punct de vedere energetic, se poate regasi brusc in clasa D sau chiar G.  In urma cu zece ani, frigiderele din vechea clasa de eficienta A+ se numarau inca printre cele care economiseau energie; in prezent, cele mai eficiente modele consuma intre 90 si 125 de kw ora pe an. Consumul anual de energie al unui aparat vechi A+ poate fi de peste doua ori mai mare. Aceasta inseamna cu 130 de kilowati ora in plus pe an, ceea ce poate insemna o economie considerabila la pretul actual al energiei electrice. Daca va ganditi sa cumparati un aparat nou, ar trebui sa va uitati cu siguranta la noua eticheta energetica si la consumul anual de energie indicat: o comparatie este intotdeauna utila. Cu toate acestea, consumul de energie al propriului frigider depinde, de asemenea, in mare masura de utilizarea individuala. Este evident ca deschiderea frigiderului pentru o perioada lunga de timp consuma energie suplimentara. Dar va amintiti, de asemenea, ca alimentele fierbinti trebuie sa se raceasca mai intai la temperatura camerei, pentru ca altfel incalzesc inutil frigiderul? Adesea, frigiderele sunt, de asemenea, setate prea rece: O temperatura de racire de sapte grade este perfect adecvata pentru depozitarea alimentelor. Chiar si un singur grad mai rece inseamna o crestere a consumului cu pana la 10%! De asemenea, se poate economisi energie prin dezghetarea regulata a compartimentului de congelare.

Dumneavoastra ce alte propuneri de economisire aveti?