Costurile cu incalzirea au in gospodarie cea mai mare pondere in cheltuielile noastre cu energia. In functie de clasa de eficienta a cladirii si de tipul de incalzire, ponderea poate sa atinga pana la 80% din costurile totale cu energia. Din acest motiv pentru subiectul incalzire exista si un potential corespunzator de mare de economisire. Chiar si numai cu schimbari minore se pot economisi bani. TÜV Thüringen va arata cum.

Cine doreste sa economiseasca energie, ar trebui in primul rand sa respecte temperatura corecta a spatiilor. Fiecare grad Celsius de incalzire mai scazuta in incaperile noastre duce la o economie de pana la 6% din energia de incalzire. De aceea incaperile din locuinta trebuie incalzite dupa cum sunt utilizate. In camera de zi si in baie majoritatea dorestea sa fie ceva mai cald. O temperatura de 20 – 23 0C este de regula suficienta. In dormitoare sau in camere care se folosesc numai temporar, temperatura poate fi scazuta simtitor. Aici sunt suficiente 16 – 180C. Economii de pana la 10% din costurile cu incalzirea se obtin cu termostatele programabile. Cu ajutorul lor temperatura din incaperi si climatizarea fiecarei camere poate fi reglata individual si la ore diferite. Astfel incalzirea nu trebuie sa functioneze la maxim, atunci cand lipsesti de acasa.

Un punct slab sunt usile si ferestrele. Din experienta se stie ca pe aici se inregistreaza cele mai mari pierderi de caldura. Fiecare neetanseitate conduce la risipa de energie termica pretioasa. Garniturile din cauciuc de la ferestre si usi devin poroase cu trecerea anilor si astfel nu-si mai pot indeplini integral functia. De aceea inainte de perioada de incalzire acestea ar trebui verificate si daca este cazul schimbate. Daca ferestrele sunt dotate cu rulouri, coborarea lor pe timpul noptii ajuta la reducerea racirii incaperilor. Cu ajutorul tehnologiei termografice si termoviziunea in constructii astazi pot fi depistate scurgerile de energie in constructii. Astfel pot fi indepartate tintit punctele slabe.

Pentru a economisi energia termica ar trebui ca inainte de sezonul de incalzire instalatia sa fie aerisita. Aerul din conductele de incalzire limiteaza performanta energetica, se consuma mai multa energie pentru a obtine temperatura dorita in incaperi. Pentru aerisire trebuie deschise unul dupa altul ventilele de aerisire la toate corpurile de incalzit. Cand acestea incep sa picure, inseamna ca aerul nedorit a fost eliminat. Dupa care se inchid ventilele.

Economisirea de energie nu se opreste la aerisirea corecta a locuintei. Si aici se fac deseori greseli. Ferestrele rabatate nu ajuta prea mult si in perioada de incalzire sunt nefaste pentru pastrarea caldurii in locuinta. Pentru schimbul de aer necesar ar trebui deci sa preferati deschiderea larga a ferestrelor. In anotimpul rece sunt suficiente 5 minute dimineata si seara. N-ar trebui in nici un caz sa renuntati la aerisirea regulata. Numai astfel umezeala din incaperi, care este cauza formarii mucegaiului, poate fi evacuata din incaperi.