Oamenii care sufera de alergii pot sa povesteasca cateva lucruri despre asta – stranutatul des si de durata este doar una dintre reactiile corpului la polenizarea excesiva. Bineinteles, conducatorii auto nu ar trebui sa subaprecieze pericolul unei crize de stranut, spune Achmed Leser de la TÜV Thüringen.

Multe persoane alergice sufera grav in aceasta perioada de polinoza (febra fanului). Iarba si copacii isi raspandesc polenul. Totusi, si o gripa de vara poate declansa o criza de stranut la volan. „Poate deveni periculos, pentru ca la fiecare stranut inchidem ochii din reflex pentru cateva secunde. In traficul din oras se strabat in acest timp aproximativ 14 metri cu ochii inchisi. Intr-o zona linistita din punct de vedere al traficului, cu limita de viteza de 30 de km sunt cu toate acestea aproximativ 2 lungimi de masina, pe care soferul le strabate fara perceptie vizuala. Nici sa nu ne imaginam ca exact in acest timp un copil trece strada”, avertizeaza Achmed Leser, expert în accidente la TÜV Thüringen.

Este greu sa te abtii de la un atac de stranut. Pentru un sofer, o secunda de abandonare a simturilor poate hotari  in cel mai rau caz intre viata si moarte. Expertul in accidente Achmed Leser le recomanda persoanelor alergice sa se adapteze bine la sezonul de polenizare. “Cine reactioneaza alergic la polen ar trebui in orice caz sa intretina regulat filtrele aerului conditionat si aparatului de ventilatie din autoturism si sa schimbe filtrele din timp. Un filtru de polen atasat nu are practic niciun efect”, spune Leser. „Ferestrele autoturismului ar trebui sa ramana inchise si la cursele din afara orasului. Un avantaj il aduce oprirea aerului conditionat pe functia de recirculare a aerului”, este de parere expertul în masini de la TÜV Thüringen. Un alt sfat al expertului este ca masina sa fie curatata mai des si mai bine in perioada polenizarii. “In primul rand, interiorul masinii necesita in aceste conditii o curatare regulata. Nu este insa indeajuns ca in masina sa se dea cu aspiratorul. Chiar si suprafata interiorului, precum tabloul de bord, consola centrala si imbracămintea usilor ar trebui sa fie mai des sterse de praf cu o laveta umeda”, sfatuieste Achmed Leser.