Cine nu cunoaste mersul bara la bara, conducatorii auto nervosi si iritati, care incearca sa gaseasca trasee alternative pentru a evita stationarile kilometrice? Una dintre cauzele ambuteiajelor kilometrice este adeseori un accident.

Pe de alta parte timpul de asteptare poate creste si din cauza unor conducatori curiosi. Dar de ce nu ne putem stapani curiozitatea? Psihologul specialist in circulatie al TÜV Thüringen, Susanne Nitzsche ne da raspunsurile.

Din punct de vedere statistic, nu s-a putut aprecia cate accidente au loc in circulatia bara la bara, din cauza unor conducatori curiosi. Este stabilit insa, ca printr-un astfel de comportament, pot aparea blocaje suplimentare. Un act “criminal” este atunci cand aceasta curiozitate poate conduce la impiedicarea interventiei fortelor de politie, pompierilor si serviciilor de salvare. Foarte grave sunt cazurile in care unii conducatori curiosi incep sa faca fotografii referitoare la accident sau la persoana prejudiciata.

Dar de ce fac acest lucru unii participanti la trafic? Psihologul specialist in circulatie Susanne Nitzsche mentioneaza trei motive: curiozitatea, alergarea dupa senzational si dorinta de recunoastere . “Curiozitatea ne-a fost data de catre natura. Omul priveste inevitabil in respectiva directie. In cazul unui conducator curios, dorinta de senzational este si mai pregnanta. Aceasta inseamna ca isi doreste testarea nervilor, vrea sa fie socat, isi doreste informatia la prima mana. Recunoasterea sa este astfel satisfacuta, caci el poate relata asupra faptelor petrecute, dandu-si importanta fata de colegi sau prieteni“. Acesti oameni care au nevoie de recunoastere, sunt inclinati de asemenea sa faca si fotografii.

Setea de recunoastere si recompensarea ii motiveaza pe oameni la astfel de comportamente, la care in alte conditii normale nici nu s-ar fi gandit. „Comportamentul referitor la recompensare il transforma pe conducatorul auto, care sta de mai mult timp intr-un blocaj, intr-un amator de spectacol. Pentru el pierderea de timp datorita blocajului este evaluata ca nesemnificativa. El este de parere ca a platit deja pretul pentru „fotografiile spectaculoase“ facute, afirma psihologul specialist in circulatie. „In cazul unei treceri rapide el ar trebui sa renunte la rasplata lui. Acest motiv personal actioneaza evident mai puternic decat cunoscutele reguli de comportament si moduri de gandire referitoare la securitate“, este de parere Susanne Nitzsche. Intr-un astfel de moment cei mai multi nu sunt constienti ca actioneza din motivul enuntat mai sus si nu se gandesc la posibilele consecinte pentru ceilalti.

Gandul clar ca prin gafare apar pericole pentru ceilalti si ca acest comportament nu este corect, devine posibil numai in afara unei asemenea situatii, intr-un minut linistit. „Prin impulsul declansat de un eveniment se ajunge la reactia spontana de curiozitate. Acest lucru poate fi contracarat numai printr-o decizie extrem de constienta. Astfel de gandire nu este posibila in cazul tuturor oamenilor. O deosebita contributie o poate avea doar constientizarea lor“, afirma psihologul specialist in probleme de circulatie Susanne Nitzsche.