Pe primul loc în lista celor mai sănătoase alimente se află ciocolata amăruie. Datorită substanțelor nutritive pe care le conține, ciocolata amăruie (neagră) cu 70% sau 80% cacao, previne: bolile cardiovasculare, diabetul, colesterolul mărit şi are multe alte efecte pozitive asupra sănătății generale, dacă e consumată în cantități moderate.

Ciocolata amăruie, datorită beneficiilor sale ar trebui inclusă în orice dietă. Iar secretul unui produs de calitate este procentul cât mai ridicat de cacao din ea.
Ciocolata amăruie este plină cu substanțe nutritive care au un efect pozitiv asupra sănătății organismului. Fabricată din sămânța arborelui de cacao, este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți de pe planetă. Studiile arată că ciocolata neagră poate îmbunătăți sănătatea și reduce riscul bolilor de inimă deoarece provine din cacao, care este o plantă cu un nivel ridicat de minerale și antioxidanți. Ciocolata comercială cu lapte conține unt de cacao, zahăr, lapte și cantități mici de cacao. În schimb, ciocolata neagră are cantități mult mai mari de cacao și mai puțin zahăr decât ciocolata cu lapte.

 Savurează doua-trei pătrățele de ciocolată  atunci când nu te simți bine . Aceasta conține magneziu si substanțe euforizante, benefice pentru persoanele deprimate.  Ciocolata cu multă cacao furnizează sănătății teobromină, un alcaloid care stimulează sistemul nervos central; feniletilamină, cu activitate antidepresiva; serotonină, un neurotransmitator care combate stresul.

Ciocolata amăruie datorită potasiului pe care-l are in compoziție  acționează ca un energizant, iţi îmbunătățește memoria şi stimulează activitatea musculară. Cu toate ca nu are multa cofeină, ciocolata reușește sa mimeze efectul cafelei şi crește capacitatea de concentrare.