Ce sofer nu cunoaste capcanele care apar la condusul pe un vant lateral puternic? In cazuri extreme, acesta ascunde pericolul unei ciocniri, a unei devieri de la sosea sau rasturnare. Expertul in accidente Achmed Leser de la TÜV Thüringen recomanda sa se acorde atenție la poduri si la depasirea tirurilor.

Rafalele de vant asemanatoare uraganelor si vanturile puternice conduc in fiecare an la accidente in trafic, anunța Achmed Leser, expert in accidente si in daune de la TÜV Thüringen. „Tocmai la traversarea podurilor, la marginile padurilor sau la trecerea prin fața camioanelor de mare tonaj apare pericolul de a pierde controlul la volan”, conform spuselor lui Leser. ” Marginile detasabile care se formeaza la vant cauzeaza efecte asemanatoare, asa cum le cunoastem noi ca asa-numitele turbulențele ale avioanelor. Adeseori incearca soferii sa opuna rezistența puterii vantului prin miscari bruste ale volanului. Daca curentul de aer bate cu putere, cursa se poate sfarsi in cel mai rau caz in parapet.”

Leser recomanda sa se țina cont de avertizarile meteorologice si sa adapteze modul de condus condițiilor de afara. Cotirea prudenta in sensul opus si viteza de reacție ar trebui sa fie demonstrate de catre soferi la vantul lateral puternic. Chiar si „manecile” de vant pot avertiza un vant puternic la podurile de pe autostrazi. Mai ales autovehiculele cu suprastructura precum minivanul, rulota, SUV-ul, Transporter-ul si camioanele sunt extrem de vulnerabile la vant. Suprafata laterala mare ofera vantului o buna suprafata de atac si poate conduce la devierea de pe sosea sau chiar la rasturnarea autovehiculului. Unii producatori ofera deja in ziua de azi asistenta pentru autovehiculele lor  in caz de vant lateral.