Ploile intense cu vizibilitatea sub 50 de metri ascund pericolul acvaplanarii, un scenariu horror pentru orice sofer. Cine conduce prea repede sau cu anvelope uzate este in pericol de a pluti. Consecinta, vehiculul nu mai poate fi stapanit.

Expertul in accidente Achmed Leser de la TÜV Thüringen va sfatuieste ca pe carosabilele ude in general sa reduceti viteza. „In situatia peliculelor de apa distanta de franare se mareste de la 1,5 ori la dublu. De aceea pe carosabilele ude soferii ar trebui sa reduca viteza si sa respecte o distanta de siguranta suficienta“, explica Leser. In cazul ploilor foarte puternice, expertul in vehicule va sfatuieste sa aprindeti farurile faza scurta (low-beam light). „In cazul averselor extrem de intense se pot aprinde suplimentar si luminile de ceata, dar numai pentru vizibilitate sub 50 de metri. In astfel de cazuri viteza maxima trebuie sa fie sub 50 km/ ora.“

Acvaplanarea se produce atunci cand carosabilul este ud, iar profilul anvelopei nu poate inlatura suficienta apa la trecerea prin ea. Se formeaza o pelicula de apa si anvelopa pierde contactul cu solul. Miscarile din volan si incercarile de a frana esueaza. Autovehiculul devine necontrolabil. Intr-o astfel de situatie trebuie sa va pastrati calmul. „Sub nici o forma nu trebuie sa faceti manevre abrupte de dirijare si franare“, avertizeaza Achmed Leser. Cine ia apoi contact cu solul cu rotile blocate sau oprite, de regula nu-si mai poate redresa vehiculul. In astfel de cazuri deobicei si sistemele electronice de asistenta la conducere isi ating limitele. Cel mai bine este sa tii bine de volan cu ambele maini in directia drept inainte si sa apesi ambreiajul, respectiv in cazul vehiculelor automatizate sa alegi treapta de viteza N“, spune expertul in circulatie al TÜV Thüringen.

„Cine doreste sa-si stapaneasca vehiculul in conditii extreme cum ar fi acvaplanarea, ar trebui sa participe la un training de siguranta in conducere“, recomanda Leser. Achmed Leser recomanda soferilor de asemenea sa-si controleze periodic adancimea de profil si sistemul tehnic de iluminare. Pe vreme uda acestea contribuie la siguranta in circulatie. TÜV Thüringen ofera pe instalatiile sale de verificare a autovehiculelor posibilitatea de a verifica sistemul de anvelope, sistemul de iluminare si franele.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.