Perioada concediilor este perioada calatoriilor. Cine vrea sa ajunga nestresat cu automobilul la destinatie, ar trebui sa tina seama de cateva lucruri in pregatirea calatoriei. Torsten Hesse, expertul in circulatie rutiera al TÜV Thüringen, va ofera cateva recomandari valoroase.

  1. Planificarea calatoriei:

Planificarea din timp a calatoriei este un sfat bun. „In agitatia plecarii se intampla deseori sa uiti acasa documente importante cum sunt pasaportul, cardul de identitate si carnetul de conducere. Acestea ar trebui sa fie oricand la indemana“, spune Hesse. In cazul calatoriilor in strainatate nu uitati asigurarile. Soferii ar trebui sa se informeze in prealabil asupra reglementarilor si prevederilor specifice valabile in respectivele tari de calatorie. „Vesta de avertizare sa nu lipseasca in nici un caz din masina. Desi in Germania este prevazuta obligatoriu o singura vesta, TÜV Thüringen recomanda sa aveti atatea veste, cati pasageri sunt la bord. Incalcarea unei astfel de reglementari in strainatate ar putea sa va coste destul de scump.“, avertizeaza Torsten Hesse. Si viteza prea mare poate afecta sensibil bugetul concediului.

Pentru a ocoli eventuale ambuteiaje, ruta principala de calatorie ar trebui planificata si cu trasee alternative. In zilele noastre aparatele de navigatie sunt de ajutor in calatorie si fac posibila calatoria fara stres. Dar o privire aruncata in prealabil pe vechea si buna harta, nu are ce strica. „Inainte de a porni la drum soferii ar trebui sa se informeze la radio sau pe internet cu privire la avertizarile de ambuteiaj. Cei care nu-si fixeaza orele de plecare in timpul orelor de aglomeratie evita din start orele inutile de stationare“, recomanda Hesse de la TÜV Thüringen. Foarte important: nu porniti niciodata in calatoria de concediu obosit sau dupa o zi de munca stresanta.

  1. Verificarea tehnica:

Cine vrea sa evite panele cu probleme tehnice, ar trebui ca inaintea calatoriei in concediu, sa verifice starea tehnica a masinii sale. Ar fi neplacut daca tocmai in calatoria spre concediul mult asteptat s-ar sparge o anvelopa sau chiar s-ar supraincalzi motorul.

„Unele lucruri pot fi verificate inainte de a porni la drum de catre oricine, de exemplu nivelul uleiului de motor, lichidului de racire sau nivelul apei pentru stergatoare. Cine porneste la drum cu prea putin ulei sau lichid de racire sa nu se mire daca are o pana de motor“, explica Hesse. In regie proprie mai poate fi realizata relativ simplu verificarea stergatoarelor, a presiunii in pneuri, inaltimii profilului anvelopelor sau verificarea functionarii dipozitivelor de iluminat. Nu faceti niciodata economie cu piesele uzate relevante pentru siguranta. „Odata cu anvelopele uzate calatoria sfarseste deseori cu o pana sau in cel mai rau caz in parapet“.

Cine vrea sa fie linistit, inainte de plecarea in concediu isi da masina spre verificare pe mana unui profesionist. La atelierele de specialitate conducatorii auto pot solicita verificarea amanuntita a automobilului lor inainte de concediu.

  1. Incarcarea:

Multi conducatori auto subestimeaza pericolele datorate unei incarcari gresite sau mai mult, a supraincarcarii autovehiculului. „Modul de a conduce, mai ales in curbe, se modifica semnificativ. Distanta de franare se mareste si mai ales la coborarea lungilor pante de munte situatia-ti poate da fiori“, explica Torsten Hesse. Greutatea totala admisibila nu trebuie niciodata depasita, spre lamurire este bine sa aruncati o privire in documentele vehiculului.

Dupa spusele lui Hesse incarcarea ar trebui sa respecte urmatoarele reguli: „Lucrurile grele puneti-le intotdeauna jos. Obiectele mici depuneti-le obligatoriu in sertare inchise, caci la o franare brusca pana la capat pot deveni proiectile periculoase. In portbagajele practice de pe capota depuneti pe cat posibil lucrurile usoare. Presiunea in pneuri si reglarea proiectoarelor ar trebui adaptate inainte de calatorie la gradul de incarcare al masinii.“

Acestea fiind spuse, TUVKarpat va doreste un concediu placut!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.